Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låtskrivandet är Almas melodi: "Jag vill inte stå i ljuset"

/

18-åriga Alma Bjarnadottir Bernhardsson är estet ut i fingertopparna och skriver egen musik sedan några år tillbaka. Nu har två av hennes egenskrivna låtar tagit henne till regionfinal i tävlingen Musik Direkt.

Annons

Alma Bjarnadottir Bernhardsson har halsduken slarvigt virad kring halsen, hatten löst på hjässan och – såklart – gitarren i ett fodral på ryggen. Den senare är hennes trogna följeslagare som musikskrivare och estetelev på Staffangymnasiet i Söderhamn. Hon pratar vitt och brett och har en glad uppsyn. För två veckor sedan gick hon vidare i tävlingen Musik Direkt, vilket blivit mer uppmärksammat än hon anat. Gratulationerna har kommit från alla håll.

– Det har kommit fram folk i matsalen på skolan till exempel, säger Alma.

Även om det känts ovant och aningens obekvämt med uppmärksamheten, så har det också känts kul.

– Alla vill ju ha bekräftelse, speciellt vi musiker, säger Alma och skrattar.

Musiken kom in i hennes liv redan vid sex års ålder. Då började hon ta fiollektioner. Att spela fiol var dock inte något hon var seriös med. Trots det har hon spelat till och från i tolv år. Själva intresset för musik tog fart på riktigt för fyra år sedan, när Alma började spela gitarr. I samband med det började Alma så småningom skriva egna låtar. Hon har nu skrivit musik i snart tre år.

– Jag har faktiskt hittat noter från när jag var liten, då jag ritat upp egna notrader och ritat ut noter, säger Alma.

Skapandet av en ny låt börjar oftast med några enkla ackord på gitarren. De byggs sen på och blir en melodislinga. Sist tillkommer texten. Själva musiken, komponerandet, är anledningen till att hon skriver. Texten har inte lika stor betydelse.

– Ibland är det bara att det snöar ute och då tänker jag det får bli en text om snö, säger Alma, men tillägger att det också blir djupare texter.

När låten är färdigskriven är bara halva arbetet gjort, menar Alma. Efter det måste hon spela in musik och sång, för att sen redigera det. Hon gör alla delar själv, vilket tar mycket tid.

– Börjar jag spela in en ny låt på fredagen blir det klart tidigast på söndag eftermiddag, säger Alma.

Slutresultatet lägger Alma sedan upp på Soundcloud, en populär onlineplattform för distribution av musik. Hon kände att det var det bästa alternativet för henne att få ut sin musik.

– Att sitta framför en kamera och sen posta på Youtube kändes inte som min grej, säger Alma.

Trots scenvanan från skolan och hennes år på Kulturskolan erkänner Alma att hon lätt blir nervös. Genom åren har hon lärt sig knep för att hantera det. Bland annat vet hon att nervositet endast kommer göra hennes uppträdande sämre, vilket hjälper henne att trycka undan de nervösa känslorna. Sedan brukar hon tänka på varför hon spelar.

– Jag spelar inte för de som sitter i publiken, jag spelar för mig själv. Jag glömmer det ibland, men musiken är för mig. Det är mitt intresse, säger Alma.

Arbetet med att skriva låtar är något som pågår konstant, men det är inte alltid musiken lockar. När det är stressigt i skolan blir det egna skrivandet lätt bortprioriterat.

– Om jag sätter mig ner med tanken att jag ska skriva en låt tänker jag att det är bättre om jag gör något skolrelaterat, säger Alma.

Ibland tvivlar hon på musiken. Oftast sker det under perioder då hon är stressad.

– Jag kan börja tänka tycker jag musik är roligt? Vill jag verkligen göra det här?

Men de tankarna blir sällan långvariga. Musikglädjen och skaparglädjen brukar snabbt komma tillbaka. När det kommer till Almas egna preferenser är det främst folkpop och indie som gäller. Likaså är det vad som inspirerar henne och som avspeglas i hennes egen musik. Hon vill dock inte placera sin musik i ett fack.

– Jag har också skrivit jazz och blues, jag vill inte begränsa mig, säger Alma.

I framtiden vill Alma bli producent eller kompositör. Att skriva musik är framtidsdrömmen, speciellt lockar det att skriva filmmusik. Däremot behöver det inte vara hon själv som framför musiken.

– Jag vill inte stå i ljuset, utan då står jag hellre på sidan av, vetandes att alla på scenen spelar tack vare mig. Att det är min musik som samlat dem här. Det är en otrolig känsla, säger Alma.

Efter studenten satsar hon på att gå på folkhögskola, men först och främst ser vi henne i Musik Direkts regionfinal den 20 mars.

Lyssna på Almas musik här.

Mer läsning

Annons