Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt världens flickor utbilda sig!

/
  • Nu är det Sadiqa Rasulis tur att gå i skolan. Det fick hon aldrig göra i sitt hemland Afghanistan.
  • – Utbildning är det allra viktigaste för världens kvinnor, tycker Nadia Tizabi och Zahra Hajireza från Iran.
  • Nadia Tizabi, Zahra Hajireza, Zarifeh Naderi och Sadiqa Rasuli pluggar svenska på cfl och önskar innerligt att världens kvinnor kan fira Internationella kvinnodagen.
  • Anita Sadinmaa, 46 år, undersköterska, Ljusne- Jag kommer att tända ett ljus och tänka på kvinnoförtryck, kvinnomisshandel, jämställdhetsfrågor. Och hedersvåld, det har jag sett på nära håll hur illa det kan vara.
  • Carola Sadinmaa, 26 år, undersköterska, Ljusne- Jag är väldigt mycket för kvinnors rättigheter i samhället. Jag var engagerad i Feministiskt initiativ och Botkyrka tjejjour tidigare när jag bodde där.
  • Anna-Karin Hansson, 36 år, undersköterska, Vågbro- Jag kanske tänker på de som har det jobbigt, ensamstående och kvinnor som utsätts för våld.
  • Ingalill Andersson, 70 år, pensionär, Kilafors- Jag visste inte ens att det är kvinnodagen, så jag kommer inte att göra något speciellt.
  • Mari Löf, 50 år, restaurangarbetare, Söderhamn.- Jag hade inte vetat om att den var. Det är väl allmänt att tänka på kvinnofrågor, något man gör hela året.
  • Britt-Marie Sandqvist, 51 år, glad tidsmiljonär, Stugsund- Inte någonting. Jo, jag kommer att läsa den här enkäten i tidningen.

Om världens alla flickor fick gå i skolan och lära sig att läsa och skriva skulle livet bli bättre för miljoner kvinnor. Det är kvinnorna som läser svenska för invandrare på CFL eniga om.

Annons

Inne på CFL är dörrarna till klassrummen stängda. Undervisning pågår. Nysvenska män och kvinnor från Somalia, Iran, Eritrea, Nigeria och Afghanistan tragglar på med sin sfi – svenska för invandrare.

Några av kvinnorna har aldrig någonsin gått i skolan. De är analfabeter. Inte nog med att de ska lära sig ett nytt språk. De ska lära sig att läsa och skriva också på det nya språket.

När det blir rast samlas vi runt ett bord för att prata om Internationella kvinnodagen.

– Jag vill gratulera alla kvinnor på Internationella kvinnodagen och jag önskar att alla får bli lyckliga, säger Sadiqa Rasuli från Afghanistan.

Men att prata om jämlikhet med vuxna människor som har flytt från sina hemländer är något helt annat än att göra det med svenska kvinnor. Här pratar man inte om vem som ska diska eller hämta barnen på dagis.

Och det är svårt att ta in deras berättelser.

Som att flickor i Afghanistan inte får gå i skolan.

Att det är pappa, farfar eller en bror som bestämmer över deras liv.

Att de kan bli bortgifta som 15-åringar till den man som betalar mest.

Och det finns kvinnor som har "sålts" av sina pappor för ett par lamm eller en bit jord.

I Sverige känner de sig friare. De tycker att Sverige är ett jämlikt land.

– Här får man studera och arbeta, säger Nadia Tizabi som kommer från Iran.

Om de fick önska sig något för världens alla kvinnor är de fullständigt eniga och snabba i svaret – och det är utbildning.

Alla flickor har rätt att gå i skolan och lära sig att läsa och skriva. Den kunskapen kan ingen ta ifrån dem.

Mer läsning

Annons