Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Trönöbo fick utmärkelse för hembygdsvård

/
  • Jan-Eric Berger, till vänster, överlämnade den fina utmärkelsen till Robert Wirén. Här på bild med syskonen Meghety och Harout Kantsabedian som underhöll på fiol och gitarr.
  • Jan-Eric Berger, till vänster, överlämnade den fina utmärkelsen till Robert Wirén.
  • Jan-Eric Berger, till vänster, överlämnade den fina utmärkelsen till Robert Wirén.

Robert Wirén, Trönö, uppmärksammades vid Hälsinglands hembygdskrets årsstämma i Arbrå häromdagen.

Annons

Robert fick hembygdsförbundets förtjänsttecken, diplom samt vackra blommor. Han har bland annat tagit initiativ till att anlägga ett markområde vid Söderblomsgården i Trönö för plantering av i huvudsak gamla kulturväxter. Designen av området har Robert också svarat för. Han har tillsammans med intresserade Trönöbor lagt ner en stor arbetsinsats och format en ny trädgård som fått mycket uppskattning av besökarna.

Utöver detta har Robert med hjälp av hembygdsföreningens trädgårdsgrupp bland annat förbättrat planteringar med nya rabatter omkring Söderblomsgården. Dessutom har han etablerat en ny äppelsort - Trönöäpplet - som har sitt ursprung från Sundsvalls trädgård i Stenbronäs. Genom ympning med grenar tagna av originalträdet, har nu många Trönöbor Trönöäpplet i sin trädgård.

Robert Wirén har en gedigen trädgårdsutbildning. Han började som ung arbeta i familjens handelsträdgård i Hertsjö, Bollnäs. Sedan kompletterade han sin utbildning med studier vid trädgårdslinjen på Önnestads folkhögskola i Skåne. Robert Wirén har också haft en hel del andra uppdrag i Trönö. Jan-Eric Berger, ordförande i Hälsinglands hembygdsföreningar, överlämnade utmärkelsen.

Vid årsstämman i Arbrå förekom sedvanliga förhandlingar och val. Jan-Eric Berger omvaldes som ordförande. Underhållning förekom av ungdomar från Söderhamn, syskonen Meghety, 10 år och Harout, 15 år, Kantsabedian. De spelade fiol och gitarr. Underhållningen uppskattades mycket. Syskonen har bott i Sverige i cirka två år. De kommer från Syrien.

Hembygdsrörelsen fyller i år 100 år. Det uppmärksammades också. Hembygdsrörelsen i Hälsingland har drygt 12 000 medlemmar. Järvsö är den största hembygdsföreningen med över 900 medlemmar. Ett 60-tal ombud från hela Hälsingland var närvarande. Middag och högtid i Arbrå kyrka avslutade högtiden.

Barbro Berger

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons