Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Här kommer glada gänget ifrån Bergvik det är våran tur att stå på scen …..

/

…. så sjöng ett gäng ungdomar som var med i SSU Bergvik på den tiden det begav sig i början av 1960-talet.

Annons

I Bergvik fanns det på den tiden inte så många möjligheter till nöjen för tonåringar. För att ändra den trista verkligheten så hade det bildats en SSU-klubb där ganska många av ortens ungdomar blev medlemmar. Då som nu gjordes insamlingar till olika ändamål och aktuellt just då var en insamling till en skola i Tanzania. För att få in pengar bestämdes att vi skulle spela revy. Samtidigt så hade SSU en tävling om bästa Klubbgäng i Sverige och det lockade också, så tanken att spela revy hade flera syften.

Sagt och gjort ett tiotal medlemmar var med på noterna. Det viktigaste var ju musiken och revygänget hade en väldig tur, dom lyckades engagera Alve Nilsson som spelade både dragspel och gitarr, som trummis värvades Stig Westh, båda två duktiga musiker. Resten av musiken utgjordes av klubbmedlemmar, Roger Sundqvist på klarinett, Ingvar Pettersson på klarinett och Leif Jonsson basgitarr.

Under Alve och Stigs ledning och efter en tids övning så spelades riktigt hyfsad musik. Fyra tjejer Birgitta Pettersson, Karin Bergström, Mayvor Bergstrand och Sylvia Ögren klarade av sången med ackompanjemang av musikerna. Sedan fylldes revymaterialet på från olika håll och blev till en skaplig revy med mycket buskis (det var inte så stora krav på innehåll på den tiden).

Inspicient var Ingrid Sundqvist och som ridåhalare gjorde Kjell Ögren en insats.

Det blev många och långa repetitioner under vinterkvällarna, men vi var ju unga och entusiastiska och vi hade så roligt. Nu började klubbgänget uppträda med revy och dansmusik på olika platser i Hälsingland. Och i klubbgängstävlingen vann Bergvik i semifinalen i Norrsundet men kom på andra plats i finalen i Västerås.

Nu har åren gått och medlemmarna i gänget har för länge sen skingrats. Men det otroliga har hänt att vi alla har träffats igen efter så många år. Alla som var med på 60-talet är i livet och den äldste skall fylla 89!

I maj så träffades gänget i Bergviks Industrimuseum för en gemytlig eftermiddag tillsammans. Det blev ett glatt återseende, men vi hade också träffats två gånger tidigare under 2015.

Sång och musik och många minnen stod naturligtvis på programmet vid träffen. Som en lycklig omständighet så hade en av gängmedlemmarna sparat allt material från revytiden program, sångtexter, foton, tidningsartiklar och t.o.m. en ekonomisk sammanställning från nyårsafton 1962. Materialet hade en av deltagarna låtit digitalisera och trycka upp och deltagarna erhöll varsitt exemplar.

Nu kommer vi inte att skingras igen utan vi skall hålla kontakten med varandra och förhoppningsvis kanske glada gänget från Bergvik kan göra några framträdanden på ålderns höst.

Ingrid Sundqvist Fallström

Mer läsning

Annons