Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Byvandring i Mo för 12:e året

Den 27 juli höll Mo hembygdsförening sin årliga byvandring, guidning av Lennart Sandström, med ett 50-tal deltagare, i år på gamla Korset.

Annons

Vandringen utgick från Överdragsstationen och följde sedan den asfalterade gamla landsvägen ner till Söderalagränsen. Överdragsstationen byggdes under 1930-talet i samband med dragningen av tele-riks-kabeln mot Norrland, som nu är automatiserad.

Byn Korset består av ett 20-tal gårdar och Lennart berättade om alla som bott eller bor där nu. Många av deltagarna på vandringen hade själva relationer till byn och kunde bidra med egna minnen.

Några gemensamma nämnare är att flera i byn har kopplingar till Värmland, då man redan i slutet av 1800-talet sökt sig hit för jobb på flottningen, sågverken eller fabrikerna och sedan blivit bofasta.

Annat som är gemensamt är det stora idrottsintresset bland ungdomarna och flera har rönt stora framgångar inom fotboll, friidrott (löpning 1500 m, diskus) samt MC-sport. Karl Härdelin segrade i Novemberkåsan 1938 och Rolf Hansson sprang redan som 17-åring på DN galan 1961 bl.a.

Den stora träffpunkten fram till 1963 var Johansson-Knutsons välsorterade lanthandel.

Efter två timmar avslutades vandringen med att hembygdsföreningen hade ordnat kaffeservering i Inger Solums trädgård vid Överdragsstationen.

Kristina Norén

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons