Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Bildbyte på Söderhamns stadsbibliotek

/

Den 13 januari 2016 var det dags för bildskifte på SKK:s stående utställningsutrymme på stadsbiblioteket i Söderhamn. "Odlingsbar, Inre utveckling och hållbarhet."

Annons

”Odlingsbar” kommer att hänga till och med mars månad ut. För visst vet ni väl att det finns möjlighet för medlemmarna i Söderhamns Kameraklubb, SKK, att visa 12 av sina egna bilder på bokhyllornas kortsidor?

Jag och Torne Röst, var lite tidiga. Strax därefter slöt även Lars Wildmarker och Herman Claesson upp och vi hjälptes åt med ominstallationen. Lars Wildmarkers för mig vackra och rogivande förstoringar, byttes ut till mina bilder. Ett urval från mitt slutarbete i Forsa folkhögskola i våras. Jag presenterade arbetet i min fotobok, Odlingsbar, samt med en tavla som med tre bilder sattes ihop till en. Symbolik, helhetsperspektivet av våra olika val. Vår samlingsutställning ägde rum på Hälsinglands museum i Hudiksvall maj 2015.

Min tanke med utställningen var till en början att tolka en dikt jag skrivit. Bilder med dramatisk och vacker natur skulle agera modell. Det blir toppen, då kommer styrkan fram fantiserade jag. Besökte två platser för ändamålet, Slåttdalsskrevan i Skuleskogens Nationalpark och Sydkoster på västkusten. Dikten handlar om en stark frihetskänsla. En inre resa alltså. Det blev inte alls som jag tänkt mig, och det var bra det! Eftersom det låg plast, bråte, fiskenät och allt möjligt skräp över i princip hela stränderna så kändes det plötsligt inte så vackert där på Sydkosters sydvästra kustdel. Inte på det vis jag tänkt. Men det var nyttigt och viktigt att se. Så texten blev nu sann ur fler vinklar. Dels min känsla, men även ur ett samhällskritiskt perspektiv.

Jag blev tvungen att göra två bildtolkningar. Just den varianten är inte möjlig på bokhyllegavlarna i Söderhamns stadsbibliotek så jag fick begränsa mig rätt rejält. Det är också nyttigt att prova på märkte jag. Presentationen som inleder utställningen, är utskriven på återvunnet papper. Välkomna, kom in och se!

Camilla Bergström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons