Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Olov dog i väntan på dödshjälp

/
  • Under sitt sista år i livet blev Lars-Olov Hammergård en uppmärksammad förkämpe för rätten till dödshjälp.

I måndags fick Socialstyrelsen en vädjan om dödshjälp från Lars-Olov Hammergård i Söderhamn.
Men redan dagen därpå var det för sent för myndighet att ta ställning. Lars-Olov Hammergård fanns inte längre i livet.

Annons

70-årige Lars-Olov Hammergård led av den neurologiska sjukdomen ALS. Den innebär alltid döden, men det varierar hur länge en människa kan leva med den.

I somras berättade Lars-Olov Hammergård i hälsingetidningarna om sin sjukdom och kampen för rätten att själv få bestämma när han ska dö.

Han önskan var att få somna in hemma och aldrig behöva vakna upp igen när han själv kände att det var dags, men beskedet från husläkaren var att han måste väckas upp var fjärde timme för att ges möjlighet att ändra sig.

Sedan i somras har Lars-Olov Hammergård medverkat vid ett flertal tillfällen i både TV, radio och tidningar på riksplanet, blivit intervjuad och skrivit insändare.

I förra veckan uppmärksammades att en 31-årig totalförlamad kvinna skrivit till Socialstyrelsen och vädjat om att få dö.

Lars-Olov Hammergård följde hennes exempel. Hans brev postades i söndags.

Hans hälsa hade blivit så dålig att han ansåg det var dags att avsluta livet "så länge det är värdigt".

Han önskade sig ett "läkarassisterat självmord", något som ännu inte är prövat juridiskt. I brevet skrev han att han fortfarande hade förmågan att ta in de medel som krävdes och han ville frånta alla, inklusive läkaren som skrev ut recepten, allt ansvar.

Svenska Dagbladet publicerade i tisdagstidningen en intervju med honom. Där förklarade han att han skulle "ta saken i egna händer" om Socialstyrelsen inte hörsammade hans önskan och att det skulle ske "förmodligen inom de närmaste dagarna".

Än så länge är det oklart vad som orsakade Lars-Olov Hammergårds död.

Mer läsning

Annons