Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ohly gav svar på ungdomars frågor

/

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly kom på torsdagen till Söderhamn. Det första besöket gjorde han på Staffangymnasiet

Annons

Där svarade han på elevernas frågor och lovade bland annat att ställa om Vattenfall till ett miljövänligt energibolag om det rödgröna kommer till makten. Han lovade också jobba för billigare tågbiljetter och en humanare flyktingpolitik.

Lars Ohly inledde med att mycket kort presentera Vänsterpartiet och vad det står för.

– Vi är ett socialistiskt och feministiskt parti.

– Det innebär att vi arbetar för att skapa rättvis, jämställdhet och jämlikhet. I många länder är klyftorna mellan fattiga och rika ofantliga. Så är det inte i Sverige. Klasskillnaderna är inte så stora men de finns där. Exempelvis är det 300 000 barn som inte har råd att åka på semester eller köpa fina kläder.

– Vi är ett feministiskt parti därför att vi inser att kvinnor är underordnade männen och att vi göra något åt det.

Varför är Vänsterpartiet emot EU?

– Den främsta orsaken till att vi är motståndare till EU är att makten, vår rätt att själva bestämma, tas ifrån oss. Mer och mer av makten tas från medlemsstaterna och läggs på framförallt EU-kommissionen, som har den verkliga makten. Det är denna tjänstemannakommission som också har makten ensam att lägga förslag.

– Lissabonfördraget innebär att ytterligare makt flyttas. EU:s lagstiftning står över medlemsstaternas och det tycker vi är fel.

– Ju längre bort från människorna demokratin flyttas, ju mer urholkas den. Det är det vi motsätter oss. Dessutom är EU:s fastlagda politik en renodlad högerpolitik.

– När svenska folket röstade om medlemskap i EU var det 52 procent som sade ja till medlemskap. Det får vi som röstade emot acceptera, men vi kan jobba för att förhindra att det blir sämre än det är.

Är Vänsterpartiet för eller emot marknadsekonomi?

– Vi är för marknadsekonomi men inte inom alla områden. När det gäller företag som tillverkar olika saker tycker vi att det är bra med konkurrens och varierat utbud.

– Däremot säger vi nej till marknadsekonomi, som bygger på att tjäna pengar, när det gäller exempelvis sjukvård.

– Vår uppfattning är att det inte går att driva god sjukvård med vinstintresse i stället för behov.

– I dag breder vårdvalssystemen ut sig. Det går ut på att läkarna får betalt för varje besök. Det i sin tur innebär att läkarna inte vill vårdkrävande patienter utan sådana som inte behöver vård. De som efterfrågar vård men inte har behov av den.

– Tyvärr har vi fått se den här utvecklingen på flera områden där den inte borde finnas inom vård, omsorg och skola.

Hur kan vi påverka Vattenfall så att det blir ett energibolag som går den gröna vägen?

– Vattenfall ägs av alla svenska medborgare tillsammans. Genom riksdagen kan vi påverka bolaget att ställa om till en ekologisk och miljövänlig energiproduktion. Därför är det viktigt att Vattenfall ägs av staten och inte av privata intressen.

– Problemet med Vattenfall är att ägardirektiven måste ändras. Som det nu är kräver staten en avkastning på 15 procent, den högsta i världen i den här branschen. För att klara avkastningskraven har bolaget investerat i brunkol, kärnkraft och gas i Europa.

– Om vi kommer i regeringsställning i den rödgröna alliansen lovar jag att vi ska se till att den typen av investeringar i Europa försvinner.

Varför ska det behöva vara så dyrt att resa med tåg?

– Som tjänstledig tågmästare i SJ har jag en speciell känsla för tåg. Jag kommer att verka för att tågresandet ska bli billigare samtidigt som jag vill lägga en extra avgift på flyget, som är den stora miljöförstöraren.

– Jag vill också satsa på en utbyggnad av järnvägsnätet.

– Dessutom diskuterar vi att prova avgiftsfri kollektivtrafik i några län. Det innebär skattehöjningar men samtidigt en besparing för den som nu köper månads eller årskort.

Hur ser du på papperslösa flyktingars situation?

– Om vi bara följde våra egna beslut och internationella konventioner vore mycket vunnet. Dessvärre fungerar det inte så. Vi avvisar sjuka barn till länder där de inte kan få vård. Så kan det inte få fortsätta.

– De asylsökande som fått avslag på sina ansökningar och nu gömmer sig borde få stanna och att vi tar nya tag när det gäller reglerna för vem som ska avvisas.

Mer läsning

Annons