Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärare om det planerade HVB-hemmet i Ljusne: "Vad var det vi missade i undervisningen?"

/
  • Carin Gustafsson har arbetat som lärare på Stenbergaskolan i Ljusne, nu undrar hon vad de gjorde för fel.
  • Carin Gustafsson tycker att det är skrämmande att flyktingbarn utmålas som farliga monster.

Vad gjorde vi lärare för misstag?
Den frågan ställer sig Carin Gustafsson som tidigare arbetade som lärare på Stenbergaskolan i Ljusne.
– Uppfattningen om ensamkommande ungdomar och det planerade HVB-hemmet i prästhuset är fruktansvärd.

Annons

Carin Gustafsson arbetar numera som lärare på Staffangymnasiet, men har inte undgått debatten på Facebook där det har startats en namninsamling för att sätta stopp för det planerade HVB-hemmet i prästgården.

Läs mer: Prästgården i Ljusne blir HVB-hem: "Vi vill visa att det går bra att driva ett asylboende med bra kvalitet"

Hon har själv varit in på sidan och kommenterat och håller med en tidigare kollega om att de som lärare måste ha gjort något fel.

– Vi har jobbat med värdegrundsfrågor och allas lika rättigheter under många år, ändå får man läsa hårresande kommentarer. En del utmålar flyktingbarnen som farliga monster, andra tycker att det är okej att de kommer bara de inte "bor nära mig". Så vad var det vi missade i undervisningen?

Läs mer: Ljusnebor: "Ge boendet en chans – villapriserna kommer inte att sjunka"

De senaste dagarna har Carin Gustafsson undvikit att gå in på Facebooksidan, säger att hon blir både ledsen och upprörd av vissa inlägg som står där. Samtidigt har hon svårt att förstå hur det går att vara anonym i en namninsamling som många har valt att vara i Ljusne.

– Gäller samma sak om man lägger ut en namninsamlingslista i samhället? Om det är en tom lucka mellan raderna, innebär det att en anonym person har skrivit på? Jag fattar inte, det är helt absurt. Endera sätter man dit sitt namn och står för det man tycker eller så avstår man.

Själv är hon bosatt i Östanbo och skulle inte ha något emot att ha ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn som närmsta granne.

– Det handlar om alla människors lika värde. De här barnen kommer från krigsdrabbade länder, det är inte de som skrämmer mig.

Läs ledaren: Inte på min bakgård

Mer läsning

Annons