Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantbrukare missköter sina katter

En lantbrukare i Söderhamns kommun som tidigare har anmälts av länsstyrelsen på grund av brister i djurhållningen har nu fått en ny tillsägelse av länsstyrelsen.

Annons

Den här gången gäller det tolv misskötta katter.

I slutet av mars gjorde länsstyrelsen en oanmäld kontroll på lantbrukarens gård. Vid inspektionen upptäcktes att de tolv katterna hölls utomhus i ett halvvilt tillstånd. Det gick inte att närma sig någon av katterna för att kontrollera deras hälsa.

Det fanns ingen lämplig plats där katterna kunde skydda sig mot väder och vind. Framför ladugården stod ett fat med mjölk som det var tänkt att katterna skulle dela på.

Lantbrukaren uppgav att katterna inte fick tillgång till inomhusvistelse utan fick söka skydd på egen hand. Dessutom saknade alla katter allmän tillsyn som till exempel pälsvård.

Enligt djurskyddslagen ska hundar och katter få tillräckligt med mat och vatten varje dag. Om flera djur utfodras tillsammans ska det finnas möjlighet för varje individ att äta utan att störas av de andra djuren. Djuren ska också ha tillgång till liggplatser, såväl utomhus som inomhus. Djurskyddslagen säger också att alla djur ska få individuell tillsyn minst två gånger om dagen.

Länsstyrelsen kräver nu att lantbrukaren ska se över skötseln av sina katter. Lantbrukaren ska se till att katterna ska kunna hanteras så att varje katt kan få enskild tillsyn varje dag. Lantbrukaren ska också hålla sina katter som sällskapsdjur och ge dem anpassade utrymmen som stämmer överens med djurskyddslagen.

Om lantbrukaren inte efterföljer länsstyrelsens rekommendation kan det bli aktuellt att omhänderta katterna och besluta om djurhållningsförbud. Särskilt då de uppmärksammade bristerna pågått under en längre tid och lantbrukaren inte på eget initiativ antas kunna förbättra djurens tillstånd.

Mer läsning

Annons