Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på boende

/

I snart 1,5 år har 16-åriga Emil varit placerad på Neuropsyk i Bollnäs, trots att landstinget förklarade honom färdigbehandlad förra hösten.

Föräldrarna vill att han ska få ett LSS-boende i Söderhamn – men det går trögt och de har JO-anmält kommunen för den långa väntan.

Annons

Emil har en lätt utvecklingsstörning och autism. Han bodde hemma hos sina föräldrar fram till förra sommaren. Då gjorde han illa foten och kunde inte hantera smärtan. Han fick då stora våldsamma utbrott. Landstinget placerade honom på Neuropsyk i Bollnäs, där han blev betraktades som färdigbehandlat efter några månader.

Den 26 september ansågs han vara färdigbehandlad – och eftersom det inte fanns något LSS-boende inom räckhåll valde kommunen att betala för en fortsatt vistelse på Neuropsyk. Till en början kostade det 186 000 kronor i månaden. Sedan den 28 november kostar det 434 000 kronor i månaden – eller 14 500 kronor per dygn – eller 5,2 miljoner kronor för ett år.

I juli samma år ansökte föräldrarna om ett LSS-boende som är specialanpassat för Emils behov. Beslutet om att han skulle få det kom i augusti i år.

– Det är en orimligt lång handläggningstid, säger Emils pappa Gunnar Ström, som har JO-anmält kommunen för de långa handläggningstiderna.

Omvårdnadsförvaltningens chef Else-Marie Nilsson har svarat på JO-anmälan, men vill inte kommentera det här ärendet på grund av sekretess.

Mer läsning

Annons