Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång resa till ett värdigt liv

/
  • Den här tavlan skapade sig själv, så att säga. Mats Lundgren grundade med en färg och lät motivet hitta sin egen form.
  • Katten Pelle är ett favoritmotiv för Mats Lundgren. Den här tavlan har han gjort åt sin dotter Ida.
  • Mats Lundgren har en ny tavla på gång. Han hämtar sin inspiration ur minnen och drömmar.
  • Mårten Anderssons tidiga tavlor har varit Mats Lundgrens inspirationskälla. Det kan man ana i den här tavlan i blått och rött. Katter, båtar och blommor är livets tre grundpelare.

Mats Lundgren låter fantasin blomma ut i färgstarka tavlor. I sitt skapande hittar han friheten och glädjen.

Annons

Det är lördag i årets hittills varmaste dag.

Mats Lundgren sitter utanför sin lägenhet på Stenbacken och blundar mot aprilsolen. Runt hans fötter snor den svart-vita hankatten Pelle. Solen blänker i den glänsande, svarta pälsen.

Det är en bild som andas frid och harmoni. Men lugnet har varit en sällsynt gäst i Mats liv. Han har lagt 20 år av pågående alkoholmissbruk bakom sig. På kooperativet på Stenbacken känner han att han fått ett nödvändigt andrum.

Nu känner han att han kommit på fötter igen, snart ska han ut i samhället till ett eget boende.

Vi har kommit för att prata om hans liv och hans konstnärsskap. Han offrar den sköna solen och bjuder in oss på en kopp kaffe.

I tvårumslägenheten trängs tavlorna på väggen. Här möter vi katten Pelle igen, som favoritmotiv i flera tavlor. Den mest imponerande är den som Mats gjort åt sin dotter Ida. Där ser man katten Pelle, vakande över fiskebåtar vid kaj, på ett blått, stilla hav.

Konstnärsskapet har följt Mats Lundgren i hela hans liv. Han lämnade så småningom sitt yrke som plåtslagare/svetsare för att få ägna sig åt det han kände mest för: måleriet.

- För min del handlar det här om att komma till ro. Och jag målar bara det jag själv vill se på väggarna. Ska man måla så det passar andras tycke och smak så kan man lika gärna lägga ner alltihop, säger han.

Läs mer om Mats Lundgren, hans liv, hans konst och hans framtidsplaner, i Söderhamns Kuriren.

Mer läsning

Annons