Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låna sportutrustning gratis

/
  • Hos Resurscentrum på Rektorsgatan i Hundenkvarteret byggs en utlåningscentral för sport- och fritidsprylar. Alla är välkomna att låna saker och de tar också tacksamt emot begagnade prylar från allmänheten. Ingela Goude är glad att verksamheten äntligen har öppnat.
  • Skridskor som väntar på att användas.
  • Hjälmar redo för utlåning.
  • Klubbor för olika sporter.
  • Racketar för den som vill spela tennis.
  • Pjäxor för stora och små.

Vill du testa att åka skridskor, skidor eller kanske prova spela tennis men saknar utrustning? Nu finns möjlighet att låna sport- och fritidsutrustning gratis på Resursenheten.

Annons

Söderhamns kommuns Resurscentrum och Svenska kyrkan gör nu en gemensam satsning för att öka möjligheten till att fler ska kunna spontanidrotta. Tanken är att alla människor ska få en chans att prova olika sporter, oavsett ekonomiska förutsättningar.

– Man kommer hit och lånar det man vill testa och lämnar sedan tillbaka prylen. Det är samma upplägg som att låna en bok på bibblan, säger verksamhetsansvariga Ingela Goude.

I våras gick Resurscentrum ut med den första efterlysningen av sport- och fritidsutrusning. Sedan dess har många söderhamnare rensat bland sina garderober och förråd och kommit med saker som hockeyhjälmar, skridskor, längdskidor och andra fritidsprylar till Resurscentrum i kvarteret Hunden

– Det har kommit in många saker, både idrottsprylar och naturutrustning och vi tar tacksamt emot mer grejer, allt från klubbor och skor till både barn och vuxna, säger Ingela Goude.

De anställda på Resursenheten sorterar prylarna och ordnar med utlåningen. Tanken är att de också ska kunna ordna enklare lagningar av utrusning, om de behövs.

– Det finns ett stort utanförskap i samhället och orättvisorna har ökat. Alla har inte samma ekonomiska förutsättningar och då kan det vara extra svårt att prova på olika sporter. Jag har bara hört positiva reaktioner på projektet, säger hon.

Ingela Goude kan tänka sig att projektet kan vara till stor hjälp för olika skolor som planerar friluftsdagar och idrottslektioner:

– Får vi ihop mycket saker kan fler elever låna utrustning och på så sätt kan alla elever vara med på samma villkor, det minskar utanförskapet. Alla är välkomna hit och låna prylar och vi tar tacksamt emot prylar från allmänheten, säger Ingela Goude.

Mer läsning

Annons