Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnade katter i kartong - åtalas för djurplågeri

Mannen fick i uppdrag att skjuta två katter, men säger att han inte klarade av det. Katterna övergavs i en kartong utomhus mitt i kalla vintern och hittades medtagna av en förbipasserande kvinna.

Nu åtalas mannen för djurplågeri.

Annons

I vintras fick mannen, som är i 20-årsåldern, fick en förfrågan av en jämnårig kvinnlig bekant om han kunde avliva hennes katter. Hon hade försökt omplacera dessa utan att lyckas. Mannen fick frågan eftersom han är jägare och har vapen.

Mannen gick med på detta och hämtade katterna i kompisens lägenhet. De lades i en låda som mannen ställde i sin bil. Han har sagt i förhör att katterna under bilfärden började jama och skrika, och han kände att han inte skulle klara av att avliva dem. Efter ett tag stannade han bilen och ställde kartongen längs vägen. Mannen säger att han inte lämnade kartongen med avsikt att döda katterna, utan han hoppades att någon skulle stanna till och ta hand om dem.

Kartongen hittades en morgon av en kvinna. Katterna hade då klöst sig ut ur lådan men inte lämnat platsen. Enligt kvinnan låg de tätt intill varandra och var mycket magra och hungriga. De hade då befunnit sig utomhus i ungefär två dygn. Kvinnan tog med sig katterna hem och gav dem mat och de återhämtade sig relativt bra.

Mannen säger att han fick ångest över vad han gjort och tog sig tillbaka till platsen där han lämnat lådan, men då var den redan borta.

Nu står mannen åtalad för att uppsåtligen eller av grov oaktsamhet ha utsatt två katter för otillbörligt lidande. Han medger de faktiska händelserna men förnekar brott.

Ett brott som detta bestraffas med böter eller fängelse i högst två år.

Mer läsning

Annons