Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lämnade felaktiga uppgifter till a-kassan – döms nu för bidragsbrott

En Söderhamnskvinna har vid sju tillfällen fuskat då hon fyllde i a-kassakort.
Nu döms hon till villkorlig dom och dagsböter.

Annons

En kvinna i 55-årsåldern döms av tingsrätten till villkorlig dom och dagsböter för att vid sju tillfällen ha fyllt i felaktiga uppgifter på sina digitala kassakort – sex fall av bidragsbrott och i ett fall ringa bidragsbrott. Brotten utfördes mellan oktober 2013 och maj 2014 och medförde felaktiga utbetalningar till kvinnan på 23 840 kronor. Varje utbetalning ses som ett brottstillfälle.

Läs också: Lurade till sig 70 000 av Försäkringskassan

Kvinnan har medgett att hon insett att hon varit skyldig att redovisa till a-kassan om hon jobbat samtidigt som hon fått arbetslöshetsersättning, rätten menar att hon också måste ha känt till att sjukskrivning skulle redovisas. Enligt rätten har kvinnan likgiltig lämnat felaktiga uppgifter trots att hon måste ha fattat att det skulle leda till felaktiga utbetalningar. Hon har inte heller försökt efterforska uppgifter för att få redovisningen rätt.

Läs också: Felaktigt vabbande var brottsligt

Däremot frias kvinnan för bidragsbrott som enligt åtalet skett efter det att a-kassan i maj 2014 upptäckte den felaktiga redovisningen. Då var uppgifterna kontrollerade och kommande utbetalningar kunde ha stoppats, därför faller de gärningarna utanför straffregeln, menar rätten.

Läs också: F-kassan slutar att anmäla bidragsbrott

Mer läsning

Annons