Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lailas lek hjälper apatiska barn

/
  • Laila Lindberg är lekpedagog, speciallärare och föreläsare. Hemma på Småängarna i Bergvik kan hon koppla av – och det behövs.
  • Tonårspojke har målat en avrättning.
  • Samma tonårspojkes målning efter 6-7 månaders arbete. Ett frö ramlade ner i en sjö, grodde och växte upp som en fin ros. När rosen slog ut skingrades molnen och solen bröt fram. Målningen heter Hopp.
  • Barn kan stanna i utvecklingen när de har varit med om fruktansvärda händelser. Den här teckningen är ritad av en fyraårig flicka.

Barn kan leka sig hela. Det vet lekpedagogen Laila Lindberg, Bergvik. Nu åker hon runt i landet och berättar om pedagogiken som får små apatiska flyktingbarn med hemska krigsupplevelser bakom sig att börja skratta igen.

Annons

Sinnebilden av apatiska flyktingbarn är barn som bara ligger stilla i en säng och blundar. Laila Lindberg säger att dessa barn är medvetslösa. Inte apatiska.

– Apati betyder uppgivenhet, och det är många flyktingbarn som är uppgivna och helt utan livsglädje, säger Laila.

Det är dessa barn arbetar med. Och hon vet exakt vad hon gör.

– Jag är en lekkompis som inte frågar, berömmer, värderar eller moraliserar. Däremot bekräftar jag barnen.

Barnen blir bekräftade, beaktade och betraktade.

Hon har även en leksakspistol, små soldater och ett dockskåp. Har man sett sin pappa mejas ner av en kulspruta hemma i köket kan händelsen upprepas med leksakerna.

Laila har hört många vidriga historier under sina möten med barnen. Hon berättar om en mamma och en sju-årig dotter. Först torterades och våldtogs mamman av soldater medan flickan tvingades se. Sedan våldtogs flickan inför mammans ögon.

Och barnen har inte ord så det räcker för att berätta om sina upplevelser. Men de kan gestalta minnen som plågar dem genom att leka, teckna, sjunga eller rappa.

– Leken är barnens enda möjlighet att bearbeta olika traumatiska händelser.

Laila jobbar oförtrutet vidare med barnen. Däremellan utbildar hon lekpedagoger och åker land och rike runt för att föreläsa om sin metod. Om hur en ordlös kommunikation kan fungera i leken och hur barnen får styra och ställa. Hon är i botten speciallärare. För drygt ett och ett halvt år sedan sa hon upp sig från kommunen och arbetar ideellt för de här barnen som är värda allt, tycker hon.

– Låter vi bli kan det bli väldigt kostsamt för samhället, säger Laila Lindberg.

Mer läsning

Annons