Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre löner ska ge unga jobb

/

Folkpartiet vill att ungdomar ska kunna anställas med 75 procent av ingångslönen.

Annons

Detta skulle göra det lättare att komma in på arbetsmarknaden. Men kritikerna menar att det skulle öka klyftorna i samhället.

I december var sju procent av Sveriges arbetsföra befolkning utan jobb. Siffran för ungdomar mellan 15 och 24 är däremot 20,8 procent. Detta vill Annika Persson, ledamot i kommunstyrelsen och gruppledare för Folkpartiet i Söderhamn, ändra på.

Hon har skrivit en motion till kommunstyrelsen där hon föreslår att kommunen ska införa ungdomslöner i egenskap av arbetsgivare.

– Det ska inte gälla för alla ungdomar under 25 år, utan bara i vissa branscher. Till exempel inom tekniska, praktiska yrken där det inte finns en klockren utbildning, säger Annika Persson.

Hon tänker sig att ungdomslönen ska ha en maxtid på ett år. Därefter ska anställningen övergå i en vanlig och personen ska få vanlig ingångslön.

Varför ska ungdomar ha lägre lön bara för att de är unga?

– Alternativet är att vara utan arbete, är det så mycket bättre? Att få in en fot är det allra viktigaste, säger Annika Persson.

Men Sven-Erik Lindestam (S), ordförande för kommunstyrelsen, tror inte att lägre löner för ungdomar löser några problem.

– Jag tycker att människor ska ha lika lön för lika arbete. Förslaget säger flera saker. Dels att ungdomar värderas lägre. Men också att man vill skapa ett mer segregerat samhälle, där klyftorna mellan ung och gammal blir större.

– Den som gör ett bra jobb, ska inte behöva göra det till en lägre lön bara för att personen är ung, säger Sven-Erik Lindestam.

Mer läsning

Annons