Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läge att köpa sommarstuga

/

Drömmer du om en sommarstuga kan det vara läge att slå till i vår. Enligt en undersökning är priserna på fritidshus låga och utbudet stort i Söderhamn.

Annons

Totalt sett har priserna på fritidshus stigit med 20 procent i Sverige de senaste fem åren. Störst prisökning är det i Kinda, Östergötland. I Söderhamn är bilden en annan. Kommunen hör till en av de kommuner där fritidshusen i stället sjunkit mest i pris. Det betyder att det är nu man ska passa på att köpa sommarstuga i Söderhamnsområdet.

Undersökningen om sommarstugepriser är gjord av Mäklarstatistik på uppdrag av Fastighetsbyrån.

Janne Färnstrand, mäklare på Fastighetsbyrån i Söderhamn, märker inte av prisnedgången på fritidshus.

- De mindre orterna är känsligare i mätningar i och med att det finns ett mindre utbud på hus, säger han.

Han tycker att utbudet på fritidshus över lag är stort i hela Sverige.

- Undersökningsresultatet om sjunkande priser i Söderhamn kan ha sin förklaring i att de dyrare fastigheterna bromsar upp, eftersom det då är de billigare fritidshusen som säljer i stället.

Han förklarar att en sommarstuga kan vara kvar på marknaden från en tidigare säsong, och därför dra ner priserna i en mätning.

Men visst skiljer sig priserna åt mellan kommuner. Janne Färnstrand ser hur spekulanter från Mälardalen letar fritidshus i Söderhamns skärgård, eftersom de tycker huspriserna i Söderhamn är mer humana än i Stockholmsområdet.

Han tycker det är en bra idé för Söderhamnarna att köpa sommarstuga nu.

- Marknaden tar ordentlig fart ju närmare sommaren kommer och det är större chans att få det man vill ha tidigt på våren.

Mer läsning

Annons