Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg tillgänglighet ska bli bättre

/
  • Projektledare Eva Widergren serverar kaffe till pensionärer, politiker, fastighetsägare och andra inbjudna under seminariet.

Hur ska Söderhamnare över 65 år egentligen bo i framtiden? En enkät bland äldre och en inventering av fastigheter ska hjälpa kommunen att planera bostädernas utformning.
Sammanställningen visar på stora tillgänglighetsbrister i kommunen samtidigt som de äldre inte vill flytta på sig.

Annons

I dag är var fjärde söderhamnare över 65, om bara några år är det var tredje. Nu har Sweco genomfört en enkät på uppdrag av kommunen bland äldre mellan 65 och 84 år om hur de vill bo i framtiden. Samtidigt har en inventering av flerfamiljshus gjorts av konsultföretaget WSP. De har tittat på hur väl anpassade bostäderna är i dag och hur många det finns.

Båda delarna ingår i projektet Attraktiva bostäder och boendemiljöer för äldre, som genomförs för att ta fram en handlingsplan för bostäder.

– Under hösten kommer vi att sätta oss och gå igenom resultatet, säger projektledare Eva Widergren.

Sammanställningen visar att så många som nio av tio bostäder inte uppfyller de enklaste krav på tillgänglighet. Endast en handfull entréer klarar högsta klassningen, det framkom vid första genomgången av rapporterna med inbjudna pensionärer, organisationer, kommunen, fastighetsbolag med flera i Rådhuset under fredagen.

Trots de alarmerande uppgifterna i rapporten är det inget som förvånar vare sig Faxeholmens vd Petri Berg, eller de privata fastighetsägarna i kommunen som representerades av Greger Skogkvist.

– Rapporten är riktigt bra gjord, nu finns ett bakgrundsmaterial att jobba med, säger Greger Skogkvist som ser den som ett bra hjälpmedel framöver.

Bland annat framkom det att det med mycket små medel och insatser går att höja tillgängligheten. En billig och relativt enkel åtgärd är att se över grusgångar och dålig belysning.

– Rapporten ger oss information om var vi får ut mest av investerade pengar, säger Petri Berg.

Bland åhörarna fanns Roland Laurin som representant för SPRF, Sveriges Pensionärers Riksförbund. Han tycker att det är bra att enkäten genomförts, men resultatet som visar att nio av tio pensionärer inte vill flytta på sig, tror han är missvisande.

– Jag tror att verkligheten nog är att fler kan tänka sig att flytta om det fanns möjligheter, säger han.

Mer läsning

Annons