Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läckande tak stort problem

Vattnet rinner längs väggarna och den stickande lukten är besvärande. Taket på hemtjänstens lokaler på Kungsgatan håller inte tätt.

Annons

I förra veckan besökte Anticimex hemtjänstens lokaler där en stickande lukt av blött trä spred sig från rum till rum. I början på den här veckan upptäckte personalen fuktränder på tapeterna, färg i fönstren som flagnade och vattendroppar som föll ner i fönsternischerna.

Nu droppar det i plasthinkar och på blöjor som ligger i rader på fönsterbrädena.

– Flera i personalen klagar över den stickande lukten och att de får huvudvärk. Nu har det drabbat mig också, säger undersköterskan Dennis Hartzell.

Frågan som kommit upp är om man kan vara kvar i lokalerna. Det är fem rum, varav samtliga omklädningsrum, som fått vattenskador.

– Vi började att hacka is på måndag kväll. När vi har röjt av taket och det slutat droppa vatten får vi sätta in fläktar och börja med att torka upp på vinden och vädra, säger Olov Johansson i Helsingehus, som äger fastigheten.

– I nästa steg får vi fuktmäta och vidta de åtgärder som behövs. Jag misstänker att vi får riva upp trossbotten och ta bort sågspånet, det är säkert fuktigt spån som luktar. Jag tror inte lukten kommer från väggarna.

Utanför fastigheten står två skyliftar och folk som knackar is och istappar i hängrännorna, en vanlig syn längs Söderhamns gator.

– Det är extremt besvärligt i år. Ingen jag pratat med har varit med om något liknande. Problemet med is brukar komma i mars när vårsolen värmer. Nu kom problemen redan före jul när den första snön föll. – Jag har pratat med andra fastighetsägare som fått problem med vatten som tränger in i husen. På vart och vartannat äldre hus finns det här problemet, berättar Olov Johansson.

Själv har han 17 man som skottar tak. Normalt brukar han ha nio personer som sköter snön och isen på och kring sina fastigheter.

Hos hemtjänsten är man också oroliga för elledningarna längs väggarna.

– Det är ju lite otäckt med elledningar och fuktiga väggar.

– Jag vet inte riktigt vad som kommer att hända. Vi får väl avvakta och se men det känns inte bra om vi inte kan komma till rätta med problemet snart, säger Dennis Hartzell.

Mer läsning

Annons