Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnobaden - en integrationsfråga

/
  • Maysam Abdul Fattah från Irak och hennes väninnor Marvat och Hayam från Palestina bor i Söderhamn. De vill gärna att deras barn får lära sig simma.
  • Både Sven-Erik Lindestam (S) och Eva Tjernström (S) är förvånade över att badhustider för kvinnor kunde väcka så starka reaktioner.

Kvinnotider på badhusen har blivit en symbolfråga.

De som säger nej ropar på integration och jämlikhet – och då ska alla kunna bada samtidigt.

– Men ibland kräver jämställdheten en särlösning, säger Sven-Erik Lindestam (S).

Annons

Det blev en het debatt i fullmäktige i måndags när socialdemokraternas motion om kvinnors rätt till egen tid på badhuset skulle behandlas. Motionen handlar främst om de muslimska invandrarkvinnorna som av religiösa skäl inte kan bada tillsammans med män.

Fullmäktige sa ja till motionen, som vill ge kvinnorna två timmar ensam badtid i veckan. Eller möjligen två timmar varannan vecka. Kanske på Hällåsen på fredagskvällar mellan 16 och 18.

– Då är det nästan folktomt på Hällåsen, säger Sven-Erik Lindestam (S).

– Och Ljusnebadet har hört av sig och vill gärna ha kvinnobad, inflikar Eva Tjernström.

Även på Söderalabadet finns det möjligheter att ordna kvinnobad.

Några muslimska kvinnor på CFL i Söderhamn diskuterar gärna baden.

– Jag kommer från Irak och där hade badhusen öppet fem dagar i veckan för män och två dagar för kvinnor, säger Maysam Abdul Fattah, Söderhamn.

Hon skulle gärna besöka Hällåsen om det blev särskilda öppettider för kvinnor.

– Det skulle vara särskilt bra för min 18-åriga dotter som går i tvåan på gymnasiet. Hon behöver simundervisning, säger Maysam Abdul Fattah.

En stor del av de invandrare som nu bor i Söderhamn inte är simkunniga. Så är det.

Men det finns en grupp människor som inte vill öppna badhusen för dessa kvinnor – eller andra Söderhamnskvinnor som av olika skäl inte vill bada tillsammans med män.

– Och det är till 99 procent vita män som har reagerat, säger kommunalrådet Eva Tjernström (S).

Hon konstaterar att badfrågan ger en förevändning att ventilera sina främlingsfientliga åsikter. Hon pekar på två saker:

– I varenda fråga där invandrare får någon form av favör dyker motsättningarna upp. För det andra lever vi i vår lilla ankdamm, där vi har kommit en bit på väg i jämställdhetsfrågor, och då ska alla behandlas lika, och kunna bada samtidigt. Då blir det integration, tycker man.

Men så enkelt är det aldrig.

– Jag kan inte gå hem till en muslimsk familj och säga att nu ska här badas!

Integration tar tid. Och det behöver nödvändigtvis inte handla om bad, tycker hon.

– Man kan inte begära att människor ska släppa allt när de kommer till Sverige.

Om det någonsin ska kunna bli jämställt och integrerat krävs särlösningar, till att börja med, enligt Sven-Erik Lindestam. Då måste exempelvis skolan ge alla tjejer en chans och se till att de muslimska flickorna får sin simundervisning.

– Det går inte att blunda för att det finns problem med integrationen, men vi kan bli bättre och vi jobbar på det, och vi tar gärna den debatten, säger Eva Tjernström.

Men de främlingsfientliga undertonerna, de hotfulla mejlen och rasistiska bloggarna som har följt debatten vill de slippa.

 

Mer läsning

Annons