Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnligt företagande har stannat upp – lika få som för 20 år sedan

/
  • Renske Renkema är ordförande i Söderhamns kvinnliga företagareförening. De jobbar för att stödja kvinnor med eget företag.

I dag uppmärksammas den Internationella kvinnodagen. Även om antalet kvinnliga chefer i Sverige har ökat under senare år så finns det fortfarande lika få kvinnliga företagare i Söderhamns kommun som för 20 år sedan – ungefär 30 procent av alla företagare är kvinnor.

Annons

Inom den kommunala sektorn i Söderhamn finns det fler kvinnliga förvaltningschefer än män. Men inom näringslivet är det fortfarande mansdominerat.

Procentuellt finns det lika få kvinnliga företagare i dag som för 20 år sedan, ungefär 30 procent av alla företagare i kommunen är kvinnor.

Jan Brandberg är näringslivschef i kommunen. Han menar att man bör jobba med ung företagsamhet för att få in fler kvinnor i egenföretagandet.

– Ung företagsamhet är en inkörsport, det öppnar upp och ger nya perspektiv. Där kan man få hjälpa och stöd med marknadsföring, affärsidé och så vidare. Vi har många tjejer som är med och det är en bra start, säger han.

Läs även: Gävleborg störst på UF-företagande

Söderhamns kvinnliga företagareförening, SKFF, har funnits i 29 år och har i dag cirka 70 medlemmar. Sjukgymnasten Renske Renkema är ordförande i föreningen och driver företaget Vadare Grön Rehabilitering och Rekreation.

– Det finns fortfarande ojämlikheter mellan manligt och kvinnligt företagande. Det finns män och kvinnor överallt i samhället och då behövs det också en bra blandning överallt. Vi brukar säga att om det inte fanns några kvinnliga företagare så skulle gågatan vara död, säger hon.

SKFF jobbar med att stödja och verka för kvinnor i Söderhamn med eget företag, kvinnor i familjeföretag eller kvinnliga företagsledare.

– Vi är ett kvinnligt nätverk, till för egenföretagare, verksamhetsledare, även de som är intresserad av att starta eget. Vi anordnar allt från utbildningar och företagsbesök till inspirerande föreläsningar som stärker företagandet.

Läs även: Direktsänd debatt: Hur ska Gävleborg bli bättre för företagare?

Renske Renkema tror att det finns många anledningar till att färre kvinnor väljer att bli företagare. Dels att kvinnor inte vågar satsa fullt ut och tänker mer ekonomiskt.

– Studier visar att det är svårare för kvinnor att få ta lån från banken, till exempel, och att det är stora skillnader i hur mycket manliga företagare får i bidrag från staten och EU jämfört med kvinnliga företagare. På alla plan så finns det skillnader. Jag tror även att många kvinnor känner att de måste ha en utbildning.

Själv har hon stött på svårigheter med att marknadsföra sitt eget företag.

– Jag vet inte om det är för att jag är kvinna, men jag kan tänka mig att en man kan sälja en produkt på ett sätt som en kvinna inte skulle våga.

Läs även: Nu berättar kommunpolitikerna om hatet: "Jag har varit oerhört ledsen, arg och frustrerad"

Läs mer: Ledare: Tvingas till sex för att få skydd och mat

Mer läsning

Annons