Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kuslig vandring i cyberrymden

/
  • Vad händer däruppe i cyberrymden? Carina Söderlund ville veta – och skaffade sig kunskap. På torsdagskvällen föreläste hon om Tonåringar på nätet.

Dagens unga lever ett liv på nätet som deras föräldrar många gånger inte känner till. Det finns 140 sajter för barn på internet. Tjugo av dem är rena porrsajter. Vissa sajter hetsar till självmord.

Annons

Carina Söderlund, Sundsvall, upptäckte för några år sedan att hon och hennes barn levde i skilda världar. Barnen rörde sig med ord och uttryck hämtade från cyberrymden medan hon bara stod bredvid och inte förstod.

- Jag tog kontakt med Mats Andersson, en expert i ämnet, och hittade en helt annan värld, sa Carina till det knapp 20-talet åhörare som letat sig till Studieförbundet Bilda för att lyssna på hennes föreläsning Tonåring på nätet.

Det finns all anledning för föräldrar att bekanta sig med den värld som deras barn obehindrat rör sig i, på nätet.

- Det finns 140 sajter för barn. Tjugo av dem är rena porrsajter, flitigt besökta av unga grabbar, berättade Carina Söderlund.

Hon klickade in på omdebatterade Snyggast.se där ungdomar lägger ut bilder på sig själva som andra sedan får betygsätta på skalan mellan Urk till Wow.

- Den här sajten har 150 000 besökare per dygn, med minst 17 000 som är inne samtidigt. Jag blir väldigt ledsen när jag ser sånt här, sa Carina och visade bilder på unga flickor som exponerade sig själva som sexobjekt och där de med mest blottade bysten fick högsta poängen.

Killarna, däremot, tilläts vara sig själva.

Det finns också rent destruktiva sajter där flickor peppar varandra att äta lite, eller skära sig själva. Grabbar hetsar varann till självmordets gräns – ibland över.

- Det ska bli spännande att se var vi hamnar med tekniken, sa Carina som tycker att grundproblematiken är att det finns alldeles för få vuxna runt barnen.

Mer läsning

Annons