Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kusiner friade i misshandelsmål

Rätten var missnöjd med åklagarens insats under rättegången på torsdagseftermiddagen. De friade två kusiner helt från åtalet om misshandel, och kommer också att “uttala sig om åklagarens processföring“ i den skriftliga domen.

Annons

En man i sextioårsåldern blev allvarligt skadad under en fest i oktober. Blev han misshandlad eller ramlade han? Själv kommer han inte ihåg, och kanske blir det aldrig klarlagt.

Tingsrätten friade de båda åtalade Söderhamnskusinerna i tjugoårsåldern. Domaren Bertil Bodén berättade domen muntligt efter fyra timmars rättegång. Han konstaterade att åklagaren måste bevisa att ett brott har begåtts.

- Inget mer än vad de erkänt är bevisat.

Han sa också att domstolen kommer att “uttala sig om åklagarens processföring“ i den skriftliga domen. Det innebär att åklagarsidan kommer att kritiseras för hur rättegången genomförts.

Åklagarens bästa vittne var den ene killens mamma. Hon sa tyst att hon inte ville berätta vad hon sett.

- Jag förstår att hon inte vill vittna. Men hade de varit oskyldiga hade hon gärna velat vittna ju, sa åklagaren Mikael Hammarstrand.

I slutpläderingen tryckte han på att “alkoholen är våldets moder”.

Han menade att de unga männen egentligen behövde hjälp med sin relation till spriten. Men eftersom de inte håller med om det yrkade han på två års fängelse.

Åklagaren Mikael Hammarstrand vet ännu inte om han kommer att överklaga den friande domen.

Mer läsning

Annons