Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kupan i Ljusne lägger ner – lokalerna blir hem för ensamkommande flyktingbarn

/
  • Olle Sundin bekräftar att mötesplats Kupan kommer att stänga i vår.

Mötesplats Kupan har beslutat att lägga ner sin verksamhet i Ljusne. De stora lokalerna behövs som boende för ensamkommande minderåriga.

Annons

Det var i december som kommunen visade ett intresse för att köpa lokalen där mötesplats Kupan som Röda korset driver håller till.

Läs mer: Kupan i Ljusne kan bli boende för ensamkommande flyktingbarn

Sedan dess har en diskussion pågått mellan fastighetsägaren Faxeholmens vd Petri Berg och Kupans platschef Olle Sundin.

– Vi har tittat på andra alternativ men det är få i Ljusne. Och en ny lokal skulle betyda högre hyra och med en dyrare hyra än nu så går det inte på en så pass liten verksamhet. Petri och jag har pratat mycket om det här och Faxeholmen vill hjälpa om möjligt, men då har vi det här med hyran som inte får vara för hög, säger Olle Sundin.

Det var ett enigt beslut som togs efter styrelsemötet under torsdagskvällen.

– Vi har bestämt att vi ska lägga ner och vi kommer att stänga den 31 mars. Vi har vridit och vänt men vi ser att det inte kommer att funka, säger Olle Sundin.

Läs mer: Kupan i Ljusne inte avskriven som flyktingboende

Nu återstår lite mer än två månader för Kupan, som har fyra anställda. Fram till dess kommer besökare inte märka någon större skillnad inne i lokalen.

– Vi kommer att fortsätta som vanligt och kanske ha någon utförsäljning mot slutet. Sedan finns det ju alltid människor i behov av våra saker som vi kan hjälpa, som nysvenskarna, säger Olle Sundin.

Han kan också bekräfta att Faxeholmen kommer att bygga om lokalerna till boende för ensamkommande flyktingbarn.

Lennart Gard (S) är ordförande för arbetsmarknads- och socialnämnden. Han säger att ärendet inte är politiskt behandlat ännu, men att de tidigare gett förvaltningen i uppdrag att skapa 50 nya platser för ensamkommande flyktingbarn.

– Vad jag förstår så kommer Kupan och Finska föreningens lokaler i gamla tandläkarhuset att utgöra några av dessa platser. Då behöver fastigheten även renoveras, säger han.

Hur ser du på att Röda korset avvecklar verksamheten i Ljusne?

– Det tycker jag inte alls är bra, det bästa vore om de hittade andra lokaler. Det finns ju fler fastighetsägare i Ljusne än Faxeholmen. Men det är inte vår sak, det måste föreningarna ordna själva.

Totalt har kommunen tilldelats 105 flyktingbarn och för att klara det behövs flera nya boenden öppnas. Redan nu är det klart med lokaler på Tallvägen och Stenbacken.

Läser du nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons