Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungsgårdsveckan invigd med tavla

/
  • Företagarprofilen Paul Brännström framför tavlan som skänkts till Söderhamns företagarförening.
  • Efter invigningen skingrades publiken. Kungsgårdsveckan hade äntligen lämnat startblocken.
  • Sven-Mikael Mickelsson fick en bonad med Norralafärger av Ingegerd Hansson.
  • Uppe vid monumentet blandade Sven-Mikael Mickelsson anekdoter från hembygden i Norrala med tankar om situationen för Söderhamn.
  • Uppe vid monumentet blandade Sven-Mikael Mickelsson anekdoter från hembygden i Norrala med tankar om situationen för Söderhamn.

På tisdagen invigdes årets Kungsgårdsvecka vid Vasamonumentet.
– Söderhamn måste göra någonting åt dagens situation, annars går det åt skogen, konstaterade Sven-Mikael Mickelsson i invigningstalet.

Annons

Årets ingivningstalare var Sven-Mikael Mickelsson, uppfinnare, konsult, grundare till Söderhamnsandan etcetera. Uppe vid monumentet blandade han anekdoter från hembygden i Norrala med tankar om situationen för Söderhamn.

– Man måste göra någonting. På 80-talet var Söderhamn en av Sveriges patenttätaste kommuner, idag är man en av de sämsta på den listan, förklarade han.

– Så kan det inte fortsätta, då går det åt skogen.

En av historierna berättade att Tetra Paks världsberömda förpackning kom till av ett misstag i produktionen. Det som skulle blivit ett rör, blev en triangel och så var sagan skriven, berättade Sven-Mikael Mickelsson.

– En japansk uppfinnarguru berättade att 30 procent av alla uppfinningar kommer till av misstag. Det är något man ska ta tillvara.

Som en uppmuntran i bedrövelsen gav Sven-Mikael Mickelsson en tavla, föreställande en trätransport med häst och vagn, till företagarföreningen i Söderhamn.

Årets Kungsgårdsvecka är den 14:e i ordningen. Sex föreningar har hand om varsin dag. På onsdagen är det sommarkväll i kyrkan, torsdag bagarcafé, fredag öppet hus i bystugan, lördag loppmarknad i Missionshuset, söndag bygdefest på Altorp och måndag smekväll i Smedjan.

I bystugan ställer "Mickel" själv ut 50 klippböcker med 1000-tals bilder från bygden.

– Jag slängde tre containrar och 318 säckar med saker, bilder och urklipp. Det här är något av det som finns kvar.

På invigningen spelade Astrid och Jan-Erik Åbonde ett potpurri med Taube och Bellman, för det 50-talet personer som hade kommit till Vasamonumentet.

En förväntansfull Ingegerd Hansson Kungsgårdsveckans "grand old lady", kunde se fram emot en välplanerad vecka.

– Det känns väldigt bra. Norralaborna ställer upp till tusen för det här. Vi har i år även en huvudbonadsutställning. Vem vet vad det kan bli.

Du har varit och planerat Kungsgårdsveckan i 14 år. Hur länge tänker du fortsätta?

– Ja, den som det visste. Än så länge är det bara roligt. Och vad vore Kungsgården utan det här, undrade hon segervisst innan publiken skingrades och 14:e Kungsgårdsveckan lämnat startgroparna.

Mer läsning

Annons