Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronofogden jagar föräldrar

Över 2 000 gävleborgare är skyldiga Försäkringskassan 61 500 000 kronor för att de inte betalat underhållsstöd för sina barn. På grund av det har de hamnat i Kronofogdens register.

Länsbon med den största skulden kommer från Söderhamns kommun.

Annons

En 46-årig Bergviksbo toppar listan över föräldrar i länet som inte betalar underhåll för sina barn. Med en samlad skuld på 279 440 kronor hamnar han även bland de 20 svenskar med högst skuld till Försäkringskassan för underhåll.

När en förälder inte betalar underhåll för sina barn betalar Försäkringskassan ett stöd till den förälder som barnet bor hos. Varje månad betalar myndigheten upp till 1 273 kronor för varje barn för att trygga barnens försörjning.

Utbetalningen ska ses som ett lån från staten och ska betalas av den betalningsskyldige föräldern. Om denne inte betalar kommer först en betalningsuppmaning. Efter fem månader lämnas skulden vidare till Kronofogdemyndigheten.

I Söderhamn har Försäkringskassan fordringar på 8 617 927 kronor från 243 föräldrar för utbetalt underhållsstöd. Skulderna regleras hos Kronofogden genom löneutmätning.

Mer läsning

Annons