Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Muspappans lilla julsaga

/

Detta är sagan som Muspappan läser för alla sina barn kvällen före julafton. Den handlar om hur människorna firar jul.

Annons

Han läste som vanligt i går kväll. Han satte glasögonen längst ut på nostippen och läste med högtidlig stämma, för det är hexameter lite här och där minsann.

Så här går sagan:

"Julen för dörren och flingor och mössan och mörker och mysigt. Allihopa och värmen i stugan.

Glitter och krubban och pyntet som vanligt. Tindra och stjärnor och fina gardiner och granen och klappar – och barnen!

Doften från nejlikan i apelsinen som dinglar och pappa griljerar.

Familjen tillsammans och härligt och glädje. Doften och baka och pyssla och feja och köpa och köpa och köpa. Och alla ljusen hoppsan!

Vakna för tidigt och lång färd mot kvällen och vänta och vänta.

Å, fina gamla duken med välbekanta fläcken. Och sen blir det skinka och korven och syltan och grisfot och gröten och ska vi ha grönkål? Och vem tog med limpa och slut på vår senap! Sillar för salta och risalamalta. Samma som påskmat fy fanken vad proppmätt.

Bort springer barnen och släpp nu mobilen och sätt er och rita eller bygg med ert lego. Men när kommer tomten och när kommer tomten och när KOMMER TOMTEN? Va?

Vänta och tråkigt och glo lite glåmigt och ut med er en stund då. Gubbe och lykta och värmeljus som slocknar i slasket och sura galonisar men det gör inget.

Sen tända i fönstret och Kalle på tv och nötterna genast, och asken med gotta och julmust. Benjamin Syrsa och Lufsen och Lady och Långben med majsen och Kalle är naken! Snövit är fjantig och dansa med björnen och honom ska vi ha! Och Pluto blir skitarg.

Och sen kommer Tomten. Och Tomten han bankar och stampar och barnen som gömmer sig och hunden som skäller och mamman och även pappan som fnissar lite faktiskt för pappan är kvar! För i år har han bett grannarnas pappa, fniss fniss. Ho-ho åka långt med släden och renar så snälla och fina, de väntar i skogen, ho-ho. Får tomten sej en sup måntro?

Och prassel och spänning och fort ska det gå och tacksam så mycket och skräp fulla golvet.

Och ett väl utfört arbete ger en inre tillfredsställelse och är den grund varpå samhället vilar.

Sen blir man grinig och skrikig och snart kommer lugnet och äntligen natta och då är det rom-com på teve. Med Julia Roberts eller kanske Kate Winslet.

Och somna i soffan, det här blev väl skapligt till slut va och i morgon är det i alla fall ledigt."

Nu sov alla musbarnen för länge sedan. De hade inte blivit särskilt imponerade.

Mer läsning

Annons