Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Förändring ska generera förbättring

/

Annons

Jag skrev, och skickade in en krönika för några veckor sedan. Den handlade i grovt om de olika förutsättningarna i Söderhamns FF och Hudiksvalls FF vad gäller tränare. HuFF:s ansvarige huvudtränare ska genomgå den högsta av alla utbildningar inom fotbollstränaryrket. SFF står med en och en halv månad kvar till seriestart helt utan tränare.

Som säkert många har uppmärksammat är det inte en helt lysande ingress efter inskickandet av den texten. Dagar senare så stod inte SFF utan tränare längre. Och jag själv stod i ett skede att vara division II-tränare igen. Det var inget jag såg komma, och det gick fort. Det gick jävligt fort.

Så istället för den krönikan som var tänkt så får det bli en ny, med lite ändrat fokus. Men grunden är fortfarande det samma. Fotboll. Lokal sådan.

Jag har de senaste två åren varit ytterst tydlig med att jag inte har tid, eller inte vill ta mig tid att träna lag på den lokala nivån. De handlar inte alls om att jag tror mig vara för bra för någon nivå, eller bättre än någon annan, som vissa uppenbarligen tror. Det handlar helt enkelt om att om jag går in i ett uppdrag som fotbollstränare, så gör jag det med samma inställning, passion, engagemang och energi oavsett om det handlar om division II, IV eller min sons U8. Med det sagt så tror jag att det kan innebära att jag ger mer än vad vissa spelare skulle ge på vissa nivåer, och det tar mer energi än vad det ger. Jag tror att spelare i division II vill lika mycket som jag, och därmed ger tillbaka samma energi som det kostar mig för en träning. Juniors U8 ger alltid den energin!

Det fanns alltså de grunderna för mig att ta i beaktande när frågan kom från SFF:s styrelse. De andra faktorerna som jag då skulle fokusera på var om jag har tid, och om familjen anser att det är en bra idé? Den avslutande faktorn som måste stämma är sedan laget. Truppen. Killarna.

Den sista faktorn är något som konfunderat mig. Många har pratat om att det är bästa laget på flera år. Jag har funderat på det och tänkt. Det är absolut några nyförvärv, men i övrigt i princip samma trupp som ifjol. Vad kommer dessa antaganden ifrån? Ja, efter en del funderanden så blir min analys ganska klar. De nya som kommit in tillför en kvalitetshöjning och en konkurrens situation som ökar tuppens ackumulerade färdigheter. Men det är framförallt de tidigare spelarna som känns som mer utvecklade div.II-spelare än tidigare. Det är där som man ser Benny Dahlins arbete lysa igenom. Han har förberett truppen bra för tvåan. Så om det går bra i år, så är det enbart hans frukt som jag skördar. Nu ser jag med stor entusiasm fram emot säsongen och att få in mina idéer i truppen så att de fungerar den 9 april.

Men för att ändå diskutera lite lokalt med landskapet som grund så kollar vi på det bra arbete Hälsinglands Fotbollsförbund har gjort det gångna året, med förändringar som mestadels har utbringat positiva tongångar. Den nya DM-modellen är en bra förändring. Den nya utbildningsstrukturen, hälsingemodellen är en annan.

Sen finns det förändringar som jag kanske inte tycker är genomförbara ur ett fotbollsromantiskt perspektiv. Jag pratar om den regel som ska testas i Division fems kommande säsong. Den att man vid en spelares första gula kort i en match också får en femtonminutersutvisning. Med statistik från tidigare säsonger kommer i snitt varje match spelas med en halvlek med reducerat manskap för ett eller båda lagen. Utslaget, syftet eller bakgrunden till förslaget lämnar jag utanför.

Istället säger jag bara att fotboll har vissa regler som är grunden i sporten. Och dessa ska man inte rucka på. En är offsiden. En annan är att man inte får ta med händerna som utespelare. En tredje är att man kan få varning under matcherna, och får man två i samma match DÅ blir man utvisad.

Jag har egentligen två grundmotton. Det ena är att hata mig hellre för den jag är, än älska mig för den jag inte är. Det andra är att en förändring ska generera en förbättring, annars kan det fan vara.

Nu måste jag sluta, för jag måste gå och berätta för sambon vad jag kommer göra på kvällar och helger fram till oktober.

Läs även: Efter oväntade avhoppet – nu har Söderhamn gjort klart med ny tränare: "Har diskuterat 15-20 namn"

Mer läsning

Annons