Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Är det Svensson som ska vakta i gathörn på nätterna?

/

Annons

Natten mot den 19 september, då en 18-åring miste livet i ett bråk efter en gymnasiefest i Kulturens hus, var en mörk natt i Söderhamns historia. En tragisk händelse som förändrade livet för de drabbade och för andra som på olika sätt berörs av sorgen och traumat. De som stod offret nära upplever en självklar frustration och rädsla. Samtidigt är också flera av de ungdomar som frihetsberövades men senare avskrevs som misstänkta fortfarande i chock. För några dagar sedan berättade vi Linas historia. Lina är en av dessa unga, och hon vågar än i dag inte gå ut ensam. Gemensamt för dem alla är att de inte vet riktigt hur de ska gå vidare.

Men natten mot den 19 september förändrade också någonting annat, någonting grundläggande i själva själen, i luften vi andas i Söderhamn.

Andra som inte personligen är berörda av händelsen har också reagerat kraftigt. De diskuterar i sociala medier att de upplever att våldet har eskalerat och om att det ryktas att kriminella gäng styr staden. Grupper som ska skydda "oss" mot "dem" bildas, folk delar ut sina telefonnummer öppet på Facebook och menar att det bara är att ringa vid behov. Goda initiativ med syfte att skapa trygghet i centrum – ja. Men samtidigt inte helt okomplicerat. Någon av grupperna kan man inte ens söka efter, man måste ha en inbjudan för att få vara med. Ett par av reglerna är att man inte får ha haft någonting med droger att göra eller varit inblandad i slagsmål, berättar en person som är involverad i en av grupperna.

Det här sättet att sluta samman är en reaktion på att staden upplevs som otrygg. Av att man uppfattar att man riskerar livet om man promenerar utan beskydd på kvällen. Polisen anser dock inte att riskerna blivit större. Våldet har inte ökat och vi har ingen uttalad gängproblematik, säger de. Samtidigt har flera våldtäkter inträffat i staden på kort tid och var tionde kvinna så pass rädd att hon inte vågar gå ut ensam över huvud taget på kvällen, enligt en nationell undersökning från BRÅ.

När folk känner sig tvungna att ta situationen i egna händer har samhället misslyckats. Eller är det Svensson som ska vakta i gathörn på nätterna, beredda med mobiltelefon och kombi, redo att skjutsa hem oroligt folk från krogen?

Det är så klart beundransvärt att privatpersoner vill hjälpa till, ta av sin lediga tid helt ideellt för att stötta sina medmänniskor. Men det finns skäl till att ansvaret för stadens trygghet egentligen ligger på samhället.

Istället för att dela upp oss i olika läger där en grupp ska skydda sig från en annan, eller kanske till och med utesluta de människor som är i störst behov av stöd på gatorna på kvällarna, borde vi hålla ihop. Utifrån rädsla kommer sällan någonting gott. Istället för att samlas mot varandra, borde vi inte enas mot utanförskap? Lokala politiker, poliser, socialtjänstemän, skolledare och andra som har möjligheten att bidra till det kitt som kan sammanfoga oss, snälla hjälp oss att förstå och hantera det här.

Mer läsning

Annons