Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminolog: "Ovanligt med dödligt våld bland unga"

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, konstaterar att dödligt våld mellan unga personer är ovanligt. Men att det ändå inträffar ett antal fall per år.
– Slagsmål, bråk och alkoholpåverkan och någon som tar fram en kniv, vilket resulterar i ett brottsoffer, säger Jerzy Sarnecki.

Annons

Jerzy Sarnecki är professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet. Bortsett från Leif GW Persson är han en av Sveriges med kända kriminologer.

TV+TEXT: Ung man död i bråk – polisen utreder mord

Enligt honom är det inte särskilt vanligt med dödligt våld bland ungdomar under 20.

– Dock förekommer det vid ett antal fall per år. Oftast handlar det om slagsmål, alkoholpåverkan och där någon tar fram en kniv, säger han.

Eftersom fallet i Söderhamn innefattar unga misstänka kommer utredningen att hanteras extra skyndsamt.

– Det finns till exempel begränsningar över hur länge unga kan sitta anhållna och häktade. Det gör att polisen måste hantera utredningen skyndsamt, säger han.

Läs också: Tre anhållna för mord.

Det var natten till lördag som en 18-årig man bragdes om livet och en 17-årig man skadades allvarligt. Efteråt frihetsberövade polisen nio ungdomar i åldrarna 15–20 år. Tre ungdomar är fortfarande anhållna, skäligen misstänkta för mord och försök till mord.

Ryktesspridningen på nätet om vad som ligger bakom helgens dödsfall är i full gång. Det kan skapa problem för polisutredningen.

– Sprids det en massa information på nätet eller i media så kan vittnesmålen påverkas. Folk kan få en bild av det som skett som inte överensstämmer med det de sett själva. Det kan till och med bildas grupperingar för och emot.

TV+TEXT: "Brottsrubriceringen är mord och försök till mord"

Läs allt om det misstänkta mordet i Söderhamn här.

Mer läsning