Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kränkta syskon går vidare med krav

Nu överklagar tre syskon domen om att de skulle vara sent ute med sina krav. De vill att hovrätten prövar frågan om hur de behandlades i fosterhemmen.

Annons

Det var för 16 år sedan som tre syskon omhändertogs i Söderhamns kommun med stöd av LVU, lagen om vård av unga. Barnen placerades i familjehem i fem år.

Som vuxna stämde de kommunen år 2007 och hävdade att socialnämnden gjort sig skyldig till flera fel och försummelser och att de själva utsatts för övergrepp och brysk behandling.

Förra månaden beslutade Hudiksvalls tingsrätt att syskonen delvis var för sent ute. Det som hänt tio år innan stämningsansökan lämnades in var preskriberat. Tingsrätten ansåg bland annat att föräldrarna kunnat föra barnens talan innan dess.

Nu överklagar syskonen till hovrätten. I överklagandet skriver syskonens juridiska ombud bland annat att föräldrar till omhändertagna barn inte kan stämma kommunen eftersom de riskerar att drabbas av praktiska åtgärder. Hon vill också att hovrätten ska pröva frågan om rättssäkerhet för barn som utsatts för övergrepp.

Syskonen anser att tiden i familjehem kränkt dem så mycket att de inte kan försörja sig. De vill att kommunen ersätter dem med drygt 440 000 kronor var samt ytterligare skadestånd varje år tills de blir pensionärer.

Mer läsning

Annons