Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftsamling kring berättelser då industrihistoria bevaras i Bergvik

/
  • Martha Svanström, Lennart Ljungqvist, Lasse Stenberg, Håkan Wiklund, Majvor Molund, Kurt-Göran Olsson och Anna-May Larsson sammanställer sina minnen från arbetsliv för Kraften i Bergvik. I gänget ingår också Stefan Wiklund och Stig Westh.

Kraften – ett tag stod ordet för både arbete och elförsörjning i delar av Hälsingland och Gästrikland. Nu samlar ett gäng före detta kraftbolagsanställda ihop sina berättelser för att bevara dem till eftervärlden.
– Arbetarnas historia hörs sällan annars, säger cirkelledaren Majvor Molund.

Annons

Med grenar för sulfit, sågverk, pappersbruk, kätting och vattenkraft har Bergvik och Ala AB haft en tung roll i lokal industrihistoria. En stor del av elektriciteten som skapades av de uppdämda forsarna kom från Bergvik, där "Kraften" kom att bli en stor arbetsgivare och livsviktig leverantör av elektricitet till de egna industrierna men också till stora delar av sydöstra Hälsingland och norra Gästrikland.

– Vi såg till att de hade ljus i husen, sammanfattar Håkan Wiklund.

Han sitter tillsammans med Kurt-Göran Olsson, Anna-May Larsson, Martha Svanström, Lennart Ljungqvist och Lasse Stenberg hemma hos cirkelledaren Majvor Molund för att återge sina berättelser från åren med kraftbolaget. I gänget ingår också Stefan Wiklund och Stig Westh. Ett utsnitt av arbetare som svettats för Kraften från 40-talet och framåt.

Läs också: En svunnen tid i blickfånget

Bland berättelserna som ska mynna ut i en skrift ryms minnen av både administration och att cykla miltals för service.

– Vi kunde ha samlat 25 personer, men det gällde att hitta en grupp med bredden och det har vi här tycker jag, säger Lasse Stenberg.

Han var den som kontaktade Majvor Molund då han sett vad hon åstadkommit för att samla berättelser från Vannsätterfabriken. Nu har Kraftgänget från förr läst in sina historier på band under tre terminer.

– Det här är ett litet samhälle och man fick ofta gick jobben från förälder till barn. Någon kanske hör vad vi berättar men känner att det inte stämmer. Därför är det viktigt att säga att det här är vad vi kommer ihåg, säger Anna-May Larsson.

Läs också: Här låg segelskutorna och lastade virke

Små berättelser och anekdoter bubblar fram som vattnet ur en dammlucka. Om bruksandans plus och minus, om julgranar, ved och älgkött till chefer, mössan i hand, om hierarkin på kontoren och det strapatslika slitet på "linjen".

– Det var ett hemskt härligt jobb, väldigt varierat och aldrig långtråkigt, minns Håkan Wiklund.

Historierna rymmer också ett stort mått av stolthet för jobbet man utförde. Strömmen skulle fram.

– Det som slagit mig är en otroliga hängivenheten för uppgiften. Det måste ha berott på riktigt bra sammanhållning mellan er, säger Majvor Molund, den ende som inte slitit för Kraften, men som nu gör en väl så viktigt jobb för att den delen av industrihistorien inte ska falla i glömska.

– Det är roligt att samlas och prata så här så att det inte glöms bort. Och man påminns om hur bra man egentligen haft det, säger Anna-May Larsson.

PRO Bergvik står för studiecirkeln medan Bergviks Allting också är delaktig i kompendiet som ska färdigställas till våren.

Läs också: Sågen fyller 120 år

Mer läsning

Annons