Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av elbränder

På ett år har antalet elrelaterade bränder ökat med 65 procent i landet.

I Söderhamn har bränderna ökat från fyra till 20 stycken.

Annons

Antalet elrelaterade bränder har ökat kraftigt på bara ett år i landet. Under 2009 rapporterades drygt 3 600 bränder, ifjol hade antalet gått upp till nära 6 000. Det är en ökning med 65 procent och de utgör 16 procent av alla bränder, enligt Svensk Försäkring som är försäkringsföretagens branschorganisation.

I Söderhamn har bränder relaterade till el ökat från fyra stycken till 20, enligt Räddningstjänsten.

Elbränder är den näst mest kända brandorsaken, bara blixtnedslag orsakar fler bränder. Enligt statistik från landets försäkringsbolag är fjolårets siffror med stor marginal det högsta antalet sedan 1999.

- När det gäller el ser man mycket hemmapulat. Men om det är anledningen till att elbränderna ökar vill jag ha osagt, säger Roger Olsson på Midroc electro i Söderhamn.

Så sent som i helgen diskuterade han de märkliga reglerna med några kolleger, att det är fritt fram för vem som helst att köpa installationsel.

- Det är klart att säkerheten blir lidande då. Det kliar alltid i fingrarna hos någon att dra el själv. Dessutom är det ofta undermålig kvalitet på elprodukterna i vanliga varuhus.

Det är tillåtet att göra enkla installationer själv, som att byta ett trasigt uttag till ett helt, bara man har "nödig kännedom" och det är det upp till var och en att avgöra. Men Roger Olsson menar att det finns en anledning till att det finns utbildningar för elektriker.

Elfällorna i hemmet är många. Och med allt fler elektriska apparater är det inte konstigt att elbränderna ökar, enligt Roger Olsson.

Han har en del tips för att minska riskerna.

• Dra ur kontakterna till laddare och transformatorer som inte används.

• Seriekoppla inte flera förgreningsdosor.

• Håll rent bakom kylskåp, diskmaskiner, torktumlare och tvättmaskiner.

• Kör framför allt inte torktumlare eller torkskåp när du är borta eller när du sover. Det gäller även diskmaskin och tvättmaskin.

Mer läsning

Annons