Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av barn som far illa

Allt fler barn i Söderhamn utsätts för våld och övergrepp, visar siffror från socialförvaltningen.
Detta samtidigt som socialnämnden ska spara drygt två miljoner.

Annons

Antalet anmälda barn som far illa i hemmen ökade med 64 procent första halvåret 2009 jämfört med samma tid året innan. Från 224 anmälningar till 367.

Än har inte förvaltningen analyserat orsakerna till vad som ligger bakom men de har fått i uppdrag att lämna en rapport till kommunstyrelsen.

- En anledning kan vara att det finns ökad benägenhet att anmäla sådana här händelser och det är bra. Framförallt är det skola, polis och sjukvården som står bakom anmälningarna, säger socialchefen Karin Wiklander.

Samtidigt står socialförvaltningen hårdare ekonomiska tider. Budgetramen för socialnämnden minskar med lite drygt två miljoner kronor nästa år. Och det i en tid då allt fler blir arbetslösa.

Inför novembersammanträdet hoppas förvaltningen kunna presentera både ett budgetförslag och en analys om varför fler barn utsätts för våld och övergrepp.

- Det är nämnden som fattar beslut om besparingarna men innan måste vi ge dem olika alternativ. Det är det vi håller på med nu. Men visst kommer det att bli ännu tuffare för förvaltningen framöver, säger Karin Wiklander.

Mer läsning

Annons