Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig brand i Föreningarnas hus i Marmaverken i natt

/

Under natten till söndagen fick räddningstjänsten rycka ut till en fullt utvecklad brand i Föreningarnas hus i Marmaverken.

Annons

Larmet om branden inkom till SOS Alarm klockan 04.29 under natten. Räddningstjänstens hel- och deltidsstyrkor från Söderhamn larmades ut till Föreningarnas hus, även kallat Folkets hus, och omkring tio brandmän har jobbat med att få kontroll på lågorna under morgonen.

Läs mer: Stämningen är dyster efter misstänkt mordbrand: "Vem kan göra någonting sånt här?"

Byggnaden innefattar bland annat danslokal, ungdomsgård och företag.

– När vi kom fram var det en fullt utvecklad brand i själva entrédelen med bland annat garderob och kök. Den delen är svårt brandskadad, säger Per-Ove Johansson, insatsledare vid räddningstjänsten.

Vid 07-tiden på söndagsmorgonen hade brandmännen elden under kontroll och kunde rikta in sig på eftersläckningsarbetet, men byggnaden har fått stora skador.

– Det ska inte ha brunnit inne i stora salen, men det är ganska omfattande rök- och vattenskador i övriga lokaler, säger Per-Ove Johansson.

Det finns inga uppgifter på att några personer ska ha befunnit sig i byggnaden när branden startade.

– Enligt uppgift var det inga personer där och vi har inte sett till några, men vi har inte hunnit genomsöka byggnaden än, säger Per-Ove Johanson.

Branden tros ha börjat i entrédelen och polisen har varit på plats under natten och kommer att återkomma till platsen.

– Vi tror inte att branden har startat av naturliga orsaker. Vi kommer att inleda en förundersökning och spärra av platsen och göra en teknisk undersökning när räddningstjänsten klar, för att utreda brandorsaken, säger Paul Edenström, vakthavande befäl vid polisen.

Polisen rubricerar branden som grov mordbrand och under morgonen hämtades tre personer in till förhör angående branden, efter tips från allmänheten. Det är ännu oklart om personerna är misstänkta eller om de ska höras upplysningsvis. Under eftermiddagen släpptes en av dem. En jouråklagare kommer senare under dagen att fatta besluta om de övriga två ska anhållas eller släppas på fri fot.

Räddningstjänsten beräknar att eftersläckningsarbetet kommer att pågå under söndagsförmiddagen.

Lokalen var uthyrd för en fest på lördagskvällen. Vid halv tre-tiden på natten kallades polisen dit med anledning av att det hade kommit dit några personer som inte ville lämna festen. Polisen fick därför hjälpa till att avhysa dessa personer. Om detta kan tänkas ha något samband med branden vill polisen i nuläget inte kommentera.

■■ TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? Kontakta Helahälsingland.se via Tipsa-tjänsten.

Mer läsning