Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstrundan firar tio år i Söderhamn

/
  • Ann-Caroline Breig har gjort sin konst tredimensionell genom att måla på noggrant utvalda föremål.
  • Margareta Gisselsson fanns på plats med sina stickade tröjor som görs enligt intarsiatekniken.
  • Målargruppen Paletten ställde ut på museet i Söderhamn.
  • Carola Kring bjöd in till sin salong under Konstrundan.
  • Mats Lundgrens tavlor går i svart, grått och vitt.
  • Johanna Fabers nålteknik.
  • Många kom för att titta på målargruppen Paletts verk.
  • Johanna Faber visade, förutom korsstygn och lappteknik, en typ av broderi som görs med nålar.

Konstrundan fortsätter att växa i Söderhamn. I år anordnades den för tionde gången, och med en bit över trettio deltagare var den större än någonsin.

Annons

Den stora invigningen hölls som vanligt på Kvarnen i Söderhamn, där elva konstnärer ställde ut sina alster. Men därtill fanns förstås en rad öppna ateljéer, bland annat i Mo, Skärså och så några inne i stan.

Läs mer: Tionde konstrundan till öppna ateljéer i Söderhamn

En av årets utställare på Kvarnen var Mats Lundgren. Alla hans verk är spontanmålade, han börjar med att svärta ner duken med krita och sedan får motiven växa fram. Ett av verken hade han färdigställt bara två dagar innan invigningen.

– Den i mitten är alldeles färsk, säger han och pekat på en tavla i svarta, vitt och grått med båtar i stadsmiljö.

– Det där är hur jag drömmer om att det skulle kunna se ut i Söderhamn, att man bara kunde åka in.

Anders Norén, ordförande för Söderhamns konstförening, är nöjd med årets upplaga. Med två målargrupper som deltar, Paletten och Onsdagsmålarna, så är antalet deltagare fler än någonsin.

Läs också: Konstrunda firar jubileum

– Totalt så är det 36 eller 36 stycken. Mångfalden är ju det roliga med det här. Vi har allas stilar och alla nivåer av professionalism och amatörism. Det är imponerande att det finns i en sådan liten kommun.

Textilkonstnären Johanna Faber har deltagit i Konstrundan tidigare, men i år visade hon upp en typ av nålteknik hon inte haft med tidigare. Den var vanlig på 60-talet och gjordes då med spikar. Mycket av det hon gör är i miniatyr, korsstygnen som hon använt för att brodera julkorten med är bara någon millimeter stora. Men svårt är det inte, hävdar hon bestämt.

– Jag vill inspirera och visa att det inte är så svårt. Det är många som säger att de inte kan men de ändrar sig ofta ganska snabbt, säger hon.

Ann-Caroline Breig ställde ut målade föremål, bland annat en solfjäder och en damejeanne. Hon berättar att hon fått ny inspiration av att måla på gamla ting.

– Det känns nytt och kul. Jag har längtat efter att ta mina verk från tvådimensionella till tredimensionella. Just flaskan tilltalar mig eftersom jag jobbar mycket med runda former, säger hon.

Läs också: Kreativ sommar i Ljusnes tomma rum

Inne på Carola Krings salong på Oxtorgsgatan var det full aktivitet under hela den första dagen av Konstrundan. Där spelades Edit Piaf, för att få den rätta känslan av Paris som hon ofta använder i konsten.

– Över femtio personer har varit här. Det är jättekul, jag har haft många bra möten med människor i dag, säger Carola Kring.

Mer läsning

Annons