Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst överlever rivningen

/

Hyreshuset Fyrkanten rivs, men konsten på gavlarna ska tas tillvara.

Annons

När grävskoporna plockar ned Fyrkanten i Ljusne, så ska konsten som prytt gavlarna skonas. På det röda teglet finns plattor med utsmyckningar i form av bilder som berättar lite av Ljusnes industrihistoria. De är gjorda av lokala ungdomar under handledning av Diana Taylor från London och med Bruksmuseets bilder som inspiration.

Faxeholmens VD Petri Berg har meddelat rivningsentreprenören om att plattorna ska bevaras. Rivningen av fastigheterna startade invändigt vecka 41.

Läs också: Rusning efter toaletter då Fyrkanten tömdes

Var de två stora konstverken nu hamnar är inte klart.

– Först och främst tror jag att det gäller att hitta en plats där de inte blir förstörda innan vi hittar en idé vidare, säger Malin Rönström, kultur- och konstansvarig i Söderhamns kommun.

Området runt kättingfabriken är en möjlig plats för förvaring, men där pågår sanering. Kraftstationen där Konstkraft huserar är en annan.

Läs också: Kreativ sommar i Ljusnes tomma rum

När förvaringsplats är bestämd väntar sedan att utse var konsten hängs upp permanent. Var det blir är också skrivet i stjärnorna. Kättingfabriken är ett förslag som kommit från paraplyföreningen Kustorternas framtid.

– Just nu är det för tidigt att säga vad som kommer att hända, säger Malin Rönström.

Mer läsning

Annons