Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompis utnyttjade förståndshandikappad

Killen behövde pengar till sitt narkotikamissbruk. Nu döms han för att ha lurat sin förståndshandikappade kompis flera gånger.

Annons

De båda killarna lärde känna varandra när de var i de lägre tonåren. De hade inte umgåtts på ett par år, men förra sommaren tog 19-åringen kontakt med sin gamla kompis igen.

Han hälsade på kompisen, som har ett förståndshandikapp, och lurade av honom pengar. Totalt blev det omkring 15 000 kronor. 19-åringen hävdade att pengarna skulle gå till en tatuerare som skulle göra en tatuering på kompisen.

Men det var något han bara hittade på för att lura till sig kontanter.

– Alla pengar gick till droger. Det var det enda jag tänkte på, berättade han under tisdagens rättegång i Hudiksvalls tingsrätt.

Han tog också kompisens dator, tv, en jacka och en kavaj. Dessutom beställde han en mobiltelefon med abonnemang för nära 6 000 kronor och kläder för nära 6 000 kronor, allt i den andres namn och dessutom från hans dator.

– Det är fruktansvärt och hemskt. Jag har blivit grundlurad. Jag trodde att vi var kompisar och att jag kunde lita på honom. Han sa att han skulle betala tillbaka snart, men det var bara tomma ord, sa den drabbade inför rätten.

19-åringen från Söderhamns kommun erkände allt och bad om ursäkt under rättegången. Hudiksvalls tingsrätt dömde honom till skyddstillsyn, alltså övervakning, och föreskrift om drogavvänjande behandling. Han döms för tre fall av bedrägeri mot den andre och ska betala honom 30 000 kronor i skadestånd.

Den unge mannen döms även för fler brott, bland annat för att ha kört narkotikapåverkad på Vårdbergsvägen i Ljusne i mars i fjol. Den färden slutade med att 19-åringen fick sladd och krockade med en mötande bil.

Mer läsning

Annons