Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner bryter mot LSS

Många av landets kommuner bryter kontinuerligt mot LSS.

I Söderhamn finns flera beslut som inte verkställts inom tre månader.

Annons

En tillsynsrapport från Socialstyrelsen pekar på brister i kommunernas förhållande till LSS (Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade).

Beslut enligt LSS ska verkställas omgående och dröjer det längre än tre månader är kommunen skyldig att rapportera fallet till Socialstyrelsen. Söderhamns kommun har flertalet overkställda beslut som passerat den tidsgränsen. Majoriteten rör kontaktpersoner.

– Det handlar om att hitta en kontaktperson för att avlasta föräldrarna och för att få ett miljöombyte. Vi har väldigt svårt att hitta personer som kan tänka sig att ställa upp som kontaktpersoner, säger Birgitta Löjdström, verksamhetschef för handikappomsorgen i Söderhamns kommun.

Som ett led i att få bukt med problemet kommer ärendet upp på kommande nämndmöte.

– I juni ska vi behandla ett ärende om att höja ersättningen för omkostnader och arvoden för kontaktpersoner. Det skulle kunna leda till att vi får fler personer som kan tänka sig att ställa upp.

Ett annat problem för Söderhamn är att psykiatriboendet är fullbelagt. Därför har man även ett overkställt beslut som gäller just en plats på psykiatriboende.

– Det är ett problem för oss och det skulle bli problematiskt om vi får in fler sådana ärenden. Det handlar om människor som behöver ett boende och som har rätt till det för att må bra.

– Vi har slagit larm till kommunen om att det behövs fler platser, säger Löjdström.

Mer läsning

Annons