Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill köpa Granholmen

Kultur- och samhällsutvecklingsnämnden vill att kommunfullmäktige säger ja till ett köp av ön Granholmen mellan Ljusne och Vallvik.
- Vi ser många möjligheter, säger nämndens ordförande Magnus Svensson (C).

Annons

I dag är det Bergvik Skog AB som äger Granholmen, eller Granharet som ön kallas i folkmun.

Men, nu när företaget vill fokusera på skogsägandet, är ön med en fastiget från 1930-talet till salu. Byggnaden har lockat stort intresse för sina vackra väggmålningar.

Det finns dock en hake för privata köpare – enligt planbeskrivningen för industriområdet mellan Ljusne camping och Vallviksfabriken bör ingen bostadsbebyggelse tillåtas inom en kilometers radie.

För kommunen är dock Granharet högaktuellt.

- Vi ser flera möjligheter. Dels vill vi att allmänheten ska kunna besöka ön, dels passar ett köp bra i den skärgårdssatsning som kommunen gör just nu, säger Magnus Svensson.

Han har en känsla av att fisketurismen i Ljusne börjat öka och då skulle man till exempel kunna använda stugan med sina 15 bäddar för uthyrning. I dagsläget saknar den dock vatten, avlopp och el.

- Ljusne sportfiskeklubb anser att Granholmen är strategisk både för skärgårds- och fiskenäringen. De ser även ön som en utpost för att bevaka olagligt fiske och nätläggning i området, säger Magnus Svensson.

När frågan behandlades i nämnden beslutades också att de ska föreslå kommunfullmäktige att köpa ön för 350 000 kronor.

Mer läsning

Annons