Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kommunen vill bli av med Stenbacken"

För Anders Ramstrand är det uppenbart att kommunen vill bli av med Stenbacken. En olycklig inflyttning som spräckte socialnämndens budget för tre år sedan kan ha bidragit till det.

– Vi har inte tagit emot folk utifrån sedan dess, säger han.

Nu ska föreningen undersöka möjligheterna att ta över husen.

Annons

Det blåser full storm på Stenbackens boende- och arbetskooperativ nu, berättar Anders Ramstrand, ordförande i föreningen bakom Stenbacken.

– Folk är oroliga för vad som ska hända. Vi har 13 anställda och 100 boende som berörs, säger han.

Kommunens utredning om själva husen har väckt starka känslor och stor oro. Beslutsalternativen är att renovera för fem miljoner och höja hyran – eller att riva och göra parkmiljö av området.

– Jag kan bara tolka det som att man vill bli av med oss, liksom man vill bli av med Värmestugan som vi driver.

Men det är en teknisk utredning och inget annat, enligt Gunnar Mellqvist, chef för KUS (kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen), och det är KUS som äger och hyr ut husen till Stenbacken utan att få full täckning för driftskostnaderna.

Nu är det upp till politikerna i kommunstyrelsen att ta ställning i frågan.

– Men för oss kan Stenbacken aldrig bli en teknisk fråga som bara berör fastigheten. Det är ju husen som är grunden för vår all vår verksamhet, säger Anders Ramstrand.

Från kommunens sida finns det även en rädsla att människor utifrån, med stora sociala problem, söker sig till Stenbacken. Det hände för tre år sedan, då en missbruksfamilj med två barn flyttade in. Båda föräldrarna behövde plats på behandlingshem och barnen fosterhemsplacerades. Dessa insatser kostade socialnämnden flera miljoner kronor och kraschade budgeten.

Ledande tjänstemän och politiker i KUS tar upp det som ett argument för försiktighet med hänvisning till tidigare misstag i Stugsund, och syftar då på konkursen och sophaveriet i Bromsäng, som blev kommunens ansvar, om Stenbacken skulle göra samma resa.

– Jag tycker att det är en magstark jämförelse. Vi tar hand om människor, och under de senaste tre åren tar vi enbart emot människor härifrån, säger Anders Ramstrand.

Vad blir era åtgärder för Stenbacken?

– Vi ska bearbeta kommunstyrelsen, bjuda hit dem och visa vad vi gör.

Han kan inte garantera att föreningen kan ta över husen.

– Vi måste göra en egen utredning om kostnaderna för en renovering.

Mer läsning

Annons