Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tar nya tag mot skrotbilsupplag

/

Kommunen är beredd att ta nya tag mot skrotbilsupplaget i Ljusne.
– Det måste ske något tämligen omgående för att få någon rätsida på det, säger Håkan Broman på bygg- och miljöförvaltningen.

Annons

Söderhamns kommun har under lång tid försökt komma tillrätta med problemet med skrotbilsupplaget i Ljusne.

Det började redan 1999 med en anonym anmälan från allmänheten och har sedan rullat på genom förvaltningar, nämnder och domstolar.

Som mest har det stått 70 bilar på grusplanen. Några har forslats bort men fortfarande skräpar många bilar mellan villaområdet och Folkets hus.

Nu har telefonsamtal från klagande Ljusnebor återigen börjat strömma in till Söderhamns kommun.

– Det är inte så väldigt lätt att hantera, speciellt om fastighetsägaren inte bjuder till själv. Vi är tvungna att följa de regler som finns. Det är en viss tröghet innan man kan åstadkomma rättelse, säger Håkan Broman, förste byggnadsingenjör på bygg- och miljöförvaltningen.

För två år sedan beslutade Söderhamns kommun att den olovliga verkstadsverksamheten skulle upphöra. Förvaltningsrätten beslutade också om en sanktionsavgift på 24 000 kronor.

Men bilarna står alltjämt kvar. Nu ska man leta vidare i kommunens verktygslåda av åtgärder.

– Vi ska inte gå händelserna i förväg men bygg- och miljönämnden har möjlighet att göra ett kompletterande beslut och förelägga honom att senast en viss tidpunkt åstadkomma en bortforsling av de här bilarna. Sen har man möjlighet att koppla det till ett vite, säger Håkan Broman.

Det är inget som tycks skrämma Jan Marcusson. Han har sedan de allra första klagomålen sagt att bilarna ska transporteras bort och det fortsätter han med. Nu säger han att bilarna ska skrotas.

– Ja. Några stycken i alla fall.

Hur snart kan det bli?

– Jag vet inte. Det blir i alla fall snart. Jag ska bara besiktiga om vagnen, säger Jan Marcusson.

Mer läsning

Annons