Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen rustar för att hälften blir sjuka

/
  • På Apoteket i Söderhamn har man sålt slut på handspriten. En ny leverans väntas den här veckan, men efterfrågan är stor och det är osäkert om Apoteket får tillräckligt med handsprit.

Gymnasielärare och övrig skolpersonal kan tvingas att jobba på förskolor i höst, om svininfluensan slår till med full kraft.

– I ett sådant läge har förskolorna högsta prioritet, så att de som är friska kan lämna sina barn och gå till jobbet, säger Sven-Erik Lindestam (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons

Än kan ingen säga hur den nya svininfluensan kommer att drabba Sverige. Inte mer än att antalet smittade kommer att öka när skolor och förskolor öppnas och att det dröjer en månad innan influensavaccinet är här.

Ingen kan veta om den som snorar och är dålig har en vanlig förkylning, svininfluensa eller vanlig influensa, och inte kan man ta prover på alla som är förkylda för att få veta.

Därför får vi finna oss i att sväva omkring i ovisshet.

I värsta fall kan 15-50 procent insjukna samtidigt. Men samhällsfunktionerna måste fungera ändå, och nu är det upp till varje kommunal förvaltning att ha en plan för det.

Skolor och förskolor ska hållas öppet som vanligt. Men drabbas en skola hårt av svininfluensa kan den stängas tillfälligt.

– Viktigast av allt är att förskolorna kan hållas öppna, så att de som är friska kan gå till jobbet. Skulle det fattas förskolepersonal kan vi låta Staffangymnsiets lärare gå in och jobba på dagis, säger Sven-Erik Lindestam.

Förskolorna tillhör de största smitthärdarna i samhället. Det är där som förkylningarna florerar som mest, eftersom barnen inte har hunnit bygga upp sitt immunförsvar som vi vuxna. Och det är därför som barn och unga riskerar att bli sjuka i svininfluensan.

– Inom barnhälsovården har vi varit förutseende. Under våren har vi haft en informationskampanj för att minska smittorisken på dagis. Nu är säkert alla ännu mer motiverade att följa råden om god handhygien, sprittvätt av händer efter toabesök och blöjhantering och sprittvätt av leksaker minst en gång i veckan, säger Jörn Delvert.

Mer läsning

Annons