Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen köper vindkraftverk

/

Ett riktigt vindkraftverk behövs för de som utbildar sig till vindkraftstekniker. Därför köper kommunen ett vindkraftverk för tio miljoner kronor. Men det ska även gå med vinst efter sex till åtta år, om allt går efter beräkningarna.

Annons

Hösten 2009 startades en utbildning för vindkraftstekniker vid CFL. Ska man utbilda vindkraftstekniker måste det finnas ett vindkraftverk i kommunen, anser Gunnar Olsson som ansvarar för utbildningen.

– Det måste finnas ett verk för olika typer av praktiska övningar och där man kan följa hur ett vindkraftverk fungerar i praktiken och få statistik från verket, säger han.

I samarbete med Söderhamn Nära har en mäklare anlitats för att hitta ett begagnat verk på 1,5 GW med tillhörande elcertifikat som räcker i 15 år för tio miljoner kronor. Var verket ska placeras är ännu en öppen fråga. Men mycket talar för att det blir i Sörljusne.

– Förhoppningsvis ska verket vara på plats under 2011. Men först måste vi söka bygglov och det måste göras en väg till platsen, säger Gunnar Olsson.

Verket ska även leverera el till elnätet och man räknar intäkterna betalar investeringen efter sex till åtta år och därefter går med vinst.

Mer läsning

Annons