Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen köper Östanbo-skogen för en miljon

Måndagskvällens debatt i kommunfullmäktige handlade om en skogsdunge i Östanbo. Efter votering beslutade kommunen att köpa den för en miljon.

Annons

Frågan om den avverkningshotade skogsdungen i Östanbo, mellan Flygstaden och byn, kom att handla om principer och om bullerskydd.

Först upp i talarstolen var Olle Persson (KD) som varande för ett prejudikat.

– Vad händer när andra intressegrupper kräver att kommunen ska lösa in skog eller mark, sade Olle Persson, som inte ville handla.

Det ville däremot Lennart Olsson (C).

– Jag köper inte skogen för fåglarna eller som strövområde. Jag köper för att det är en moralisk skyldighet mot Östanboborna. Skogen ger ett bullerskydd mot flyg- och motorsportverksamheten på flygstaden. Inte minst gäller det mentalt. Dessutom är det en bra affär, sade Lennart Olsson.

Olof Östlund (MP) ville tilläggsyrkande där han efterlyste en långsiktig kommunal plan och förvaltning för den här typen av affärer.

Yrkandet avslogs senare.

Hans Sundgren ha en ekonomisk plan för investeringar.

– Vad händer när andra ställer liknande krav. Skogen är dessutom ingen bra bullerdämpare, sade Hans Sundgren (M).

Eva Tjernström (S) tyckte som kommunalrådskollegan Lennart Olsson att det finns en moralisk skyldighet mot byborna i Östanbo att köpa och behålla skogen.

– Det är ingen lätt fråga. Men fördelarna av ett köp överväger och då pratar jag inte om tretåiga hackspettar.

– Skogen avgränsar byn från Flygstaden och det är viktigt för utvecklingen av verksamheten på Flygstaden och för Östanboborna. Ett köp är inte prejudicerande. Vi ska inte abdikera här och nu, sade Eva Tjernström som inte ville blanda in Olof Östlunds tilläggsyrkande i det här beslutet.

Gun-Britt Wahllström (V) var för ett kommunalt köp och Olof Östlunds tilläggsyrkande.

Debatten avslutades med votering där 38 ledamöter röstade för ett köp medan 10 röstade mot ett köp. Ledamöterna i (KD), (FP), (M) och (SD) reserverade sig mot beslutet.

Mer läsning

Annons