Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen: Högarna är farliga för miljön

(UPPDATERAD 18:13) Blom menar att fluffet, kalken och slungreststoffet som lagrats i tusentals ton på Bromsäng inte är miljöfarligt.

Kommuns miljöinspektör Anders Bergqvist förhördes av Hudiksvalls tingsrätt. Han berättade då om kommunens oro för att regnvatten ska laka ur högarna, så att bland annat giftiga tungmetaller och dioxiner når Söderhamnsfjärden.

Annons

Åklagare Christer B Jarlås frågade miljöinspektören om hans bild av företaget Bromsäng. Försökte de följa sina miljötillstånd? Förstod de vad som gällde?

- Vid något tillfälle anställde de en person som hade något lite känsla för myndighetskontakter och dokumentation, sa Anders Bergqvist.

Räddningstjänsten har ryckt ut till Bromsäng flera gånger. Det har brunnit i högarna med fluff. Avfallet självantända genom kompostprocesser. Bränder i fluff orsakar utsläpp av gifter i luften.

Blom hävdar att det bara brunnit i fluffhögarna en gång. De andra larmen har bara orsakats av ånga, menar han. Blom säger också att branden var anlagd av någon som ville förstöra för företaget.

Dom faller om två veckor. Blom riskerar fängelse.

En längre artikel om rättegången finns i torsdagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons