Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen hjälper unga att överge stan

I en genomsnittlig avgångsklass lämnar varannan klasskamrat Söderhamn så fort de får chansen. Kommunen hindrar dem inte, utan hjälper de unga på vägen.
– Det är viktigare att de kommer vidare med sina liv, säger miljöpartisten Marcus Häggström.

Annons

Varje år krymper Söderhamns befolkning med flera hundra personer. Enligt kvartalsrapporten 2011 från SCB förlorar Söderhamn flest invånare i hela Gävleborg just nu. I år har över 100 personer lämnat Söderhamn. En stor del av utflyttningen står ungdomarna för i åldern mellan 18-30. Mer än 30 procent i den åldersgruppen lämnar Söderhamn. Men bara var femte av dem kommer tillbaka. Det leder till att den befolkning som är kvar blir allt äldre, uppger Anders Bergsten. Men det är tack vare Söderhamns invandring som det finns en broms för den minskande befolkningen.

– Annars hade det rört sig om helt andra siffror, säger Anders Bergsten.

Faktum är att kommunen har gett upp kampen om ungdomarna. Istället ger de via andra projekt ungdomarna jobb i andra kommuner – och länder.

– Kommunen försöker göra det så bra för ungdomarna som möjligt under den tiden de är kvar. Kanske har de fina minnen och kommer tillbaka när de blir äldre, säger Anders Bergsten.

– Det är viktigare att de kommer vidare med sina liv. Kommunen har ingen medveten strategi att hålla kvar folk. Vissa får jobb i Norge eller andra kommuner, säger Marcus Häggström (MP) en av drivkrafterna bakom projektet Ungdomslyftet i Söderhamn.

Mer läsning

Annons