Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen får film om sågverk

/
  • Tord Segerdahl tyckte att det var skoj att få visa upp en av de filmer han skänker till kommunen. - Oerhört roligt att se allihop, sa han till de omkring hundra personer som lockats till Folkets hus i Ljusne under tisdagskvällen.
  • Många var intresserade av sågverkens glansdagar, som tydligt påverkat kommunen.
  • Det här är en gammal bild från Kuriren som visar arbetet vid Alasågen
  • Det är inte bara sågverksbilder i filmen. Klassiska byggnader från Söderhamn får stort utrymme, som Rådhuset, som byggdes om i belgisk nyrenässansstil efter branden på 1870-talet.

Filmaren Tord Segerdahl, med rötter i Söderhamn, skänker sex filmer till kommunen.
En av dem handlar om sågverkens inflytande och kommer att finnas till utlåning på biblioteket.
Under tisdagen premiärvisades filmen på Folkets hus i Ljusne.

Annons

För drygt hundra år sedan fanns 39 sågverk i Söderhamnsområdet.

Det var något av höjdpunkten för sågverksindustrin i Söderhamn, som kraftigt växte fram 30 år tidigare, på 1870-talet, och hade en kraftig nedgång trettio år senare, kring 1930.

I dag är bara Rundvirke i Marmaverken och Alasågen i Ljusne kvar, tillsammans med Söderhamn Eriksson i Söderhamn.

Det är den utvecklingen som Tord Segerdahl vill skildra i sin film "Söderhamn - den gamla sjö- och stapelstaden", som hade premiärvisning på Folkan i Ljusne under tisdagskvällen.

Ett hundratal intresserade hade letat sig till lokalen för att se, minnas och kanske lära sig något om sågverksindustrins historia och påverkan på Söderhamnsområdet.

Filmen är en av sex som Tord Segerdahl nu skänker till kommunen, för att medborgarna ska kunna få tillgång till dem.

Tord Segerdahl är fjärde generationen sågverksman, efter att hans farfarsfar flyttade till området 1854. Själv började Tord Segerdahl att arbeta redan som tolvåring, på Ala, för att sedan konstruera sågverksmaskiner på nuvarande Söderhamn Verkstäder. Och trots att han bor i Värmland numera, och flyttade från Söderhamn för 45 år sedan, så är det ändå här hjärtat bor. Dessutom har han ett sommarställe i Maråker, där han tillbringar tid med familjen varje år.

- Det har hänt så oerhört mycket. Det var här i Folkets hus jag såg min första film, Snövit och de sju dvärgarna, med min mormor. Det betyder så oändligt mycket att få komma tillbaka, säger han.

Bakgrunden till filmen är att han skulle skriva en del i en sågverkshistorisk bok och kom i kontakt med människor i Söderhamn som visade honom platser och berättade saker om sågverkens historia.

- Jag fick se grejer jag aldrig sett förut. Jag tänkte: det här måste jag göra en film om, säger han.

Han beskriver Söderhamn som något av industrialismens startpunkt i Sverige.

- Sågverksindustrins vagga har stått här. Jag undrar om inte Söderhamn och Sundsvall var först med att gå över från jordbruks- till industrisamhälle.

I filmen blandas stillbilder med speakerröst, nutida scener och intervjuer med insatta söderhamnare. Bilderna av stan – som den ser ut idag – är idylliska och det rör sig inte om någon reflekterande analys, utan snarare en personlig berättelse av Tord Segerdahls bild av Söderhamn.

- Vi från Söderhamns kommun är jätteglada och tacksamma över den här donationen, säger kultur- och fritidschef Anna Lindqvist.

Mer läsning

Annons