Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunals medlemmar rasar över skandalerna inom förbundet: "Man blir äcklad"

/
  • Gunilla Hallström säger att hon blir äcklas av det som kommit fram om Kommunal och funderar nu på att lämna facket.
  • Carro Ohlsson, Gunilla Hallström och Veronica Sundqvist jobbar som undersköterskor och tycker att de tjänar alldeles för lite. Att fackavgiften då går till att finansiera en lyxkrog och konferensanläggning, tycker de är horribelt.
  • Kommunals medlemmar på Enriset i Söderhamn är mycket upprörda över att förbundet investerat i en lyxkrog och konferensanläggning som går 320 miljoner i back.

En lyxkrog och konferensanläggning som går back 320 miljoner, ett eget vinmärke och spritfester på medlemmarnas bekostnad.
Undersköterskorna på Enriset i Söderhamn är upprörda över hur fackförbundet Kommunal har betett sig.
– Man blir äcklad, säger Gunilla Hallström.

Annons

Aftonbladet granskar just nu LO:s största fackförbund Kommunal som företräder lågavlönade inom den offentliga sektorn och får en över en miljard kronor per år i medlemsavgifter.

När Gunilla Hallström, Veronica Sundqvist och Carro Ohlsson som arbetar som undersköterskor på vård- och omsorgsboendet Enriset får reda på hur en del av pengarna används blir de både arga och bestörta.

– Menar du att Kommunal har ett eget vinmärke och en lyxkrog och konferensanläggning som går 320 miljoner i förlust? Det är bedrövligt att medlemmarna ska betala för något sånt, säger Gunilla Hallström.

Läs även: Sexshow på Kommunals krog – och gratis spa för styrelsetoppar

Hon har arbetat 35 år inom den kommunala omsorgen och får ut runt 18 000 kronor i månaden. För att köpa en flaska Pétrus 2002, Pomerol – som kan serveras på Kommunals lyxkrog i centrala Stockholm för 32 000 kronor – skulle hon behöva lägga upp nästan två månadslöner på bordet.

– Kommunal är ett låglöneförbund, hur kan ledningen bara göra på det här sättet?

Veronica Sundqvist nickar instämmande och säger att hon inte kan så mycket om fackliga frågor. Men att fackföreningsavgiften används till spritfester för de anställda på förbundskontoret och investeringar i en konferensanläggning i Stockholms skärgård får henne att baxna.

– Vi brukar få en almanacka i julklapp av kommunal. Men jag vet att det är många som lämnar facket just nu och är bara med i a-kassan. Det borde man nog fundera på själv också, säger hon.

Ledare: Berusade av både makt och eget vin

I ett försök att räta upp det hela har förbundsordförande Annelie Nordström skickat ut ett massmejl till medlemmarna och bett dem stanna kvar.

"Kommunals ekonomi är mycket bra. Sedan år 2002 har Kommunal investerat överskottet så väl att de har växt ordentligt. Vi har även satsat pengar på att utveckla kursgården Marholmen, där vi bedriver facklig utbildning för förtroendevalda och anställda så att de ska kunna hjälpa er medlemmar på bästa sätt", skriver hon bland annat.

Mejlet avslutas med att det är lika viktigt som någonsin att de fortsätter vara medlemmar och att hon och alla andra som leder Kommunal ska arbeta hårt för att reparera förtroendet.

På Enriset har Kommunals medlemmar inte fått något mejl från förbundsordföranden. Men det spelar ingen roll anser de.

– Först tänkte jag det här kan inte vara sant. Fackets uppgift måste väl vara att värna medlemmarna och se till att vi får bättre löner. Nu känns det som man är totalt sviken, säger Carro Ohlsson som arbetar heltid och som aldrig fått mer än 12 000 kronor rent att leva på per månad.

Gunilla Hallström:

– Är det undra på att man är äcklad. Det är lika bra att gå ur, man får aldrig någon hjälp ändå.

Läs även: Lokal ordförande om skandalen i Kommunal: "Inte vart man glad"

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning